Paven vil fremskynde kanoniseringen av drept fransk prest

Jaques Hamel, den franske presten som den 26. juli brutalt ble drept i sin kirke av to terrorister i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie, kan bli helgen raskere enn vanlig. Søndag åpnet kirken igjen etter å ha vært stengt siden drapet.

FILES-ITALY-VATICAN-RELIGION-HAMEL

Drapet på Jaques Hamel i hans egen kirke rystet Frankrike. Nå ønsker paven å helligkåre presten raskere enn normalt.

Foto: MARCO ZEPPETELLA / Afp

Vatikanet operer vanligvis med en femårs venteperiode etter at en kandidat er død før man setter i gang prosessen med saligkåring, det siste skrittet før kanonisering. Men paven, som for tiden er på besøk i Kaukasus, har gått med på å gjøre et unntak for Hamel, ifølge kilder nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Paven: – Hamel er en martyr

I forrige måned kalte pave Frans den franske presten for en «martyr» og beskrev ham som en «god og mild mann».

Den 85 år gamle presten Jaques Hamel ble brutalt knivdrept av to IS-tilhengere i sin egen kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie i juli.

Under morgenmessen tok Adel Kermiche og Abdel Malik Petitjean, begge 19 år, seg inn i kirken. Presten, to nonner og to kirkegjengere ble tatt som gisler.

Ifølge en nonne som var til stede i kirken, ble den 85 år gamle presten tvunget ned på knærne, og da han forsøkte å forsvare seg selv, ble han drept. Da gisseltakerne kom ut på kirketrappa, ble de skutt og drept av politiets spesialstyrke.

Artikkelen fortsetter under bildet

EUROPE-ATTACKS/FRANCE

Erkebiskop lebrun ledet søndag en prosesjon for å hedre og minnes Jacques Hamel. Sikkerhetsoppbudet var stort i Saint-Étienne-du-Rouvray.

Foto: STEVE BONET / Reuters

Kirken åpnet igjen søndag

Drøye to måneder etter angrepet ble kirken hvor terrorangrepet fant sted gjenåpnet søndag. Det var erkebiskop Dominique Lebrun fra den nærliggende byen Rouen som seremonielt åpnet dørene til kirken og slapp inn flere hundre troende.

EUROPE-ATTACKS/FRANCE

Kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray ble seremonielt gjenåpnet søndag.

Foto: STEVE BONET / Reuters

Erkebiskopen bekreftet også til de fremmøtte at paven har fremskyndet prosessen med å gjøre Hamel til helgen.

Lebrun kastet hellig vann på veggene, gulvet, alteret og forsamlingen som ropte «halleluja», i en rituell rensing av helligdommen som hadde blitt vanhelliget av drapet, skriver AFP.

Søster Danielle, nonnen som på den tragiske dagen i juli var den som varslet om mennene som hadde tatt seg inn i kirken, leste en bønn. 87-årige Guy Coponet, kirkemedlemmet som overlevde flere knivstikkinger fra terroristene, leste også.

– De drepte fader Jacques, men de drepte ikke den katolske tro, de drepte ikke kjærlighet, sa Lebrun til journalister før messen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt