NRK Meny
Normal

Paven til USAs biskoper: – Presteskapets misbruk må aldri gjenta seg

Pave Frans har berørt de fleste kontroversielle spørsmål under den første fulle dagen av sitt besøk i USA. Seksuelt misbruk av mindreårige gutter er ett av dem.

APTOPIX US Obama Pope Francis

Pave Frans i samtale med president Barack Obama på Det ovale kontor onsdag.

Foto: TONY GENTILE / Ap

Paven startet dagen i offentlighet med å trykke hender og småprate med amerikanere som ventet på ham utenfor Vatikanets ambassade her i Washington DC.

Deretter satte han seg i en bitte liten Fiat og dro for å møte president Barack Obama i Det hvite hus.

Allerede i hans første kommentarer på plenen foran presidentboligen tok han skrittet rett inn i den amerikanske politiske debatten.

– Jeg er selv sønn av innvandrere, slike familier som har bygget dette landet, sa han som en påminnelse til dem som vil kaste ut ulovlige innvandrere.

Klare meldinger til biskopene

– Jeg vet hvor mye smerte dere har gjennomlevd de siste årene og støtter deres sjenerøse arbeid med å hele ofrenes sår, og arbeidet med å sikre at slike forbrytelser aldri gjentar seg, sa Pave Frans under møtet med biskopene i Cathedral of St. Matthew the Apostel.

Kirken har gått med på å betale rundt 3 milliarder dollar i erstatninger til barn og unge som er blitt seksuelt misbrukt av pedofile prester.

Noen mener likevel at dette ikke er nok, ettersom Paven unnlot å nevne at flere delstater har sagt nei til å behandle geistlig pedofili i det ordinære rettssystemet.

Basilikaen for Den hellige ånds unnfangelse

I det følget med Paven ruller opp bak basilikaen der alt står klar til messe og korsangene fyller lufta, vil jubelen ingen ende ta.

Foto: Gro Holm / NRK

USA får første spanske helgen

25 000 mennesker har kjøpt billetter til Pavens kanonisering av Junípera Serra, en fransiskansk prest fra Mallorca som i årene mellom 1769 og 1782 åpnet 21 misjonsstasjoner i California.

Han var særlig opptatt av å omvende indianerne til den katolske tro, men misjonsstasjonene la grunnlaget for byer som San Diego og San Francisco.

Anne Francis fra Georgetown Visitation Monastry i Washington DC

Søster Anne Francis mener paven er nådens og medfølelsens pave.

Foto: Gro Holm / NRK

– Mirakel å få se Paven

– Det er et mirakel at jeg er her og får se Paven, sier Rita Vernacci. Hun har stått timevis i kø med gåstol for å slippe inn i Basilikaen for Den hellige ånds unnfangelse i Washington DC.

Rita Vernacci

Rita Vernacci synes det er et mirakel at hun får se paven. Hun har stått timevis i kø.

Foto: Gro Holm / NRK

I likhet med flere andre NRK møter i køen er hun av argentinsk opprinnelse, som Paven.

– Paven er en nådens og medfølelsens pave, mener søster Anne Francis fra Georgetown Visitation Monastry i Washington DC. Han minner om Frans av Assisi, mener Francis, som medgir at det er blitt mer interessant å være katolsk nonne under ledelse av den nye paven.

Og i det følget med Paven ruller opp bak basilikaen der alt står klar til messe og korsangene fyller lufta, vil jubelen ingen ende ta.

Det skinner i hvite prestekapper, og selv garvede journalister rundt meg feller noen tårer.

Slikt kan ingen huske å opplevd før.

Gro Holm

– Det skinner i hvite prestekapper, og selv garvede journalister rundt meg feller noen tårer, forteller USA-korrespondent Gro Holm.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt