Paven talte for en tostats-løsning

– Lederne må ha mot til å få til to stater. Det er på tide å få en slutt på denne stadig mer uakseptable konflikten, sa pave Frans da han besøkte Betlehem i dag. Han stanset ved muren på Vestbredden under besøket.

Paven på Vestbredden

Det var ikke en del av det offisiselle programmet at paven skulle stanse og gå bort til muren på Vestbredden.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Pave Frans er på en tre dager lang rundreise i Midtøsten. Han kom til Jesu fødeby Betlehem tidlig søndag morgen i et jordansk militærhelikopter. Der ble han tatt imot av president Mahmoud Abbas.

De to holdt en felles pressekonferanse der paven ba om fred og oppfordret både palestinske og israelske ledere til å bidra til å få en fredsavtale basert på en tostatsløsning.

– Det er i alles interesse å forsterke forsøkene på å skape forutsetninger for en fred som er baser på rettferdighet, respekt hvor individets rettigheter og sikkerhet, sa paven.

Pave Frans og Mahmud Abbas

Pave Frans møtte den palestinske presidenteden Mahmoud Abbas på Vestbredden søndag.

Foto: ALAA BADARNEH / Afp

Stanset ved muren

Paven sa at freden må være basert på en anerkjennelse av at begge stater har en rett til å eksistere og til å leve i fred med hverandre innen internasjonalt anerkjente grenser.

Etter talen gjorde pave Frans et stopp som ikke var planlagt i programmet ved den åtte meter høye betongmuren ved Vestbredden. Vaktene fulgte våkent med da han gikk ut av bilen og bort til den graffiti-dekorerte muren, melder AFP.

– Der ble han stående i skyggen mens han ba en stille bønn, sa et øyenvitne til Reuters.

Inviterte til Vatikanet

Blant mange palestinere er det lagt vekt på at paven kom direkte til Vestbredden i stedet for å reise inn via Israel. Det blir sett på som en anerkjennelse av palestinernes rett til en egen stat, melder BBC.

Paven inviterte både palestinerne og israelernes president til å komme til Vatikanet for å be for fred.

Samtidig som paven ankom Betlehem, ble 26 jødiske ekstremister pågrepet av israelsk politi i Jerusalem, der paven skal holde messe mandag. Demonstrantene kastet flasker og steiner mot politiet ved kong Davids grav på Sionberget, og en politimann ble lettere såret.

SISTE NYTT

Siste nytt