NRK Meny
Normal

Paven møtte overgrepsofre i Philadelphia

Pave Frans advarer amerikanske biskoper mot å forsøke å beskytte pedofile prester.

Pave Frans

SKAM: Pave Frans uttrykte skam og medfølelse da han møtte en gruppe mennesker som hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av kirkens menn.

Foto: Alex Wong / Ap

Paven har i løpet av sitte besøk i USA møtt fem overgrepsofre, skriver Ap.

Flere av dem hadde vært utsatt for overgrep fra kirkens menn, mens enkelte hadde blitt krenket av familiemedlemmer eller lærere.

Pave Frans berømmet de fem og takket dem for deres bidrag for å få sannheten fram.

Talsmann for Vatikanet Federico Lombardi sier i en uttalelse at møtet varte en halv time.

– Paven ba sammen med dem og lyttet til historiene deres. Han uttrykte medfølelse og skam over det som hadde skjedd.

Vil opprette tribunal

Dette er andre gang at paven møter ofre. I forrige sommer tok han imot en gruppe med ofre i Vatikanet.

– Gud gråter for barn som har blitt utsatt for overgrep, sa paven da han talte til en gruppe biskoper i Philadelphia.

Paven sier at seksuelle overgrep i kirken ikke lenger kan holdes hemmelig, og lovet å beskytte kirkens yngste og sørge for at de ansvarlige må stå til rette.

Han planlegger blant annet å opprette et tribunal i Vatikanet som skal dømme biskoper som dekker over for pedofile prester.

Omfattende skandale

Erkebispedømmet i Philadelphia hvor møtet fant sted, har vært hardt rammet av overgrepsskandalen i den katolske kirken med flere storjuryhøringer. En monsignore i byen ble funnet skyldig i å ha utsatt barn for fare ved ikke å fjerne pedofile prester. Han ble den første amerikanske kirkelederen som er dømt for en slik forbrytelse.

Offergrupper klaget tidligere denne uken på at paven hadde unnlatt å omtale deres situasjon da han gratulerte biskoper for deres heltemodige innsats for å rydde opp i skandalen.

Søndagens møte skjedde dagen etter at paven hadde holdt messe sammen med Justin Rigali, kardinalen som var erkebiskop i Philadelphia da overgrepene pågikk.

Så mange som 100.000 amerikanske barn kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av representanter for kirken, ifølge en rapport som ble presentert på en konferanse i Vatikanet i 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt