Paven mener vi burde skamme oss

Pave Frans sier han skammer seg over at yngre generasjoner arver en verden delvis ødelagt av splittelse og krig, og ber alle finne tilbake til følelsen av skam.

Pave Frans

Pave Frans i møte med en liten gutt på Petersplassen 21. mars 2018. Under messen langfredag sa paven at han skammer seg over hvilken verden vi gir til våre barn.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Pave Frans kom med en tydelig oppfordring under messen i Peterskirken i Roma langfredag.

Han mener det er på høy tid at folk erkjenner sitt eget ansvar for verdens elendighet og tar inn over seg skammen over å ha ført verden i en negativ retning.

Paven mener vi burde føle skam «for å ha mistet evnen til å skamme oss», og la til at skam kan bli sett på som en «nåde» fra Gud.

Pave Frans

Pave Frans mener verden er «oppspist av egoisme, hvor de unge, syke og gamle holdes utenfor.»

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Oppspist av egoisme

I talen beskrev paven en verden «oppspist av egoisme, hvor de unge, syke og gamle holdes utenfor.»

Pave Frans har gjentatte ganger oppfordret troende, og kirkens menn og kvinner, om å leve enkle liv i tråd med bibelens budskap.

Under messen langfredag la han også vekt på at den katolske kirken har erfart hvordan ambisjoner og forfengelighet har ført til at troende i deres egne rekker har mistet sin verdighet.

Hellas

I april 2016 besøkte Pave Frans flyktninger i Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Tre familier fra Syria fikk bli med ham hjem til Vatikanet etter besøket.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Fem år etter valget av Pave Frans er han fortsatt godt likt av mange, men det er skepsis å spore.

Hans liberale syn i enkelte saker, som homoseksualitet, samt sylskarpe kritikk i saker som innvandring, har ført til at hans popularitet er dalende på meningsmålinger i Frankrike og USA.

20.000 møtte opp

Messen langfredag ble holdt i forbindelse med korsvandringen.

Rundt 20.000 troende møtte opp rundt Colosseum for å være vitne det årlige korsvandringsritualet.

Samtidig var rundt 10.000 politifolk utstasjonert i hovedstaden på grunn av at italienske myndigheter økte sikkerhetsnivået i landet, etter flere anti-terrorpågripelser denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt