Paven kritiserte de rike under tale i slummen i Kenya

Pave Frans langet ut mot rike minoritetsgrupper fredag da han besøkte slummen Kangemi i Nairobi, Kenya.

Pave Frans Afrika

Pave Frans under fredagens besøk i Kangemi.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Han kritiserte eliten i landet for å «tviholde på makt og rikdom mens en voksende majoritet må flykte til slummen».

– Dette er sår påført av minoriteter som tviholder på makt og rikdom, som egoistisk sløser mens en voksende majoritet er tvunget til å flykte til forlatte, skitne og forfalte utkanter, sa paven til folkemengden i Kangemi.

– Urett å nekte familie vann

Han la til at tilgang til trygt vann er en grunnlegende menneskerett, og at alle burde ha verdig, tilfredsstillende bolig. Paven sa også at det er urettferdig at familier er tvunget til å bo i uskikkete boliger, ofte til urimelige priser.

– Å nekte en familie vann ved å skjule seg bak byråkrati er en stor urett, spesielt når noen tjener på dette behovet, sa Pave Frans.

Han insisterte på grunnleggende kloakksystem, søppelhenting, elektrisitet, skoler, sykehus og idrettsanlegg under besøket i slummen, og ba om en «respektfull urban integrering» av slummene.

– Kan lære av dem i slummen

Kangemi er en av elleve slummer i utkanten av Nairobi, Øst-Afrikas største by. Slummen har rundt 50.000 innbyggere som bor uten fundamentale sanitære forhold. Mesteparten av den kenyanske hovedstadens slummer består av labyrinter med enkle, eneroms gjørmehytter med blikktak eller overfylte høyhus.

Til de fremmøtte sa Pave Frans at mennesker som er tvunget til å leve under slike forhold i slummene faktisk deler verdier som de rikere nabolagene kan lære av: Solidaritet og omsorg for de fattige.

Pave Frans innledet onsdag sitt seks dager lange besøk i Afrika. I tillegg til Kenya, skal paven besøke Uganda og Den sentralafrikanske republikk i løpet av uken.

Paven ankommer Nairobi i fly

Paven ankommer Nairobi.

SISTE NYTT

Siste nytt