Hopp til innhold

Paven innrømmer at biskoper og prester begår overgrep mot nonner

For første gang sier pave Frans at nonner blir misbrukt av geistlige, og at de i ett tilfelle ble holdt som sexslaver.

Pave Frans holdt tirsdag en messe for 170.000 katolikker i Abu Dhabi.

Paven var fra søndag til tirsdag på et to dager langt besøk i Abu Dhabi. Det var første gang gjennom kirkens nesten 2000 år lange historie at en pave besøker den arabiske halvøy.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

De oppsiktsvekkende uttalelsene ble gitt til en gruppe journalister på flyet tilbake fra pavens besøk i Abu Dhabi tirsdag.

Ifølge pave Frans måtte hans forgjenger pave Benedikt, legge ned en hel nonneorden fordi den var utsatt for overgrep fra prester.

– Pave Benedikt hadde motet som trengtes for å stenge en hel kvinnelig orden, fordi en form for kvinnelig slaveri hadde krøpet inn, slaver i form av seksuelt slaveri fra grunnleggeren av menigheten, sa paven.

Det er første gang pave Frans innrømmer at biskoper og prester står bak seksuelle overgrep mot nonner, skriver BBC.

Anklagene om overgrep mot nonner er kommet frem i etterkant av både #metoo-bevegelsen og de mange sakene om overgrep mot barn innen den katolske kirken.

Det siste tiåret er det blitt avslørt at katolske prester har forgrepet seg på mange tusen gutter i en rekke land, blant annet Irland, Australia, Chile og USA.

«Kvinner blir oppfattet som annenrangs»

Marie-Dominique Philippe

Marie-Dominique Philippe var grunnleggeren av nonneordenen «Sœurs contemplatives de Saint-Jean», en orden som ble oppløst av pave Benedikt etter anklager som seksuelle overgrep.

Foto: Herwig Reidlinger / Wikimedia Commons

Han sa at den katolske kirken prøver å løse problemet, men at det «fortsatt pågår».

– Jeg vil ikke høre noen si at Kirken ikke har dette problemet, for det har vi, sa paven til journalistene

Han la til at det er kulturelt problem i Kirken der røttene ligger i at «kvinner blir oppfattet som annenrangs».

Saken paven refererte til rundt seksuelt slaveri, er den franske nonneordenen «Sœurs contemplatives de Saint-Jean» – «Sankt Johannes kontemplative søstre» på norsk.

Ordenen var grunnlagt av den franske presten Marie-Dominique Philippe, som døde i 2006.

Sju år etter presten døde, innrømmet ordenen at Philippe hadde oppført seg i strid med kyskhetsløftet.

De nye uttalelsene fra paven tyder på at det dreide seg om seksuelle overgrep, og ikke bare brudd på kyskhetsløftet.

Pave Frans holdt tirsdag en messe for 170.000 katolikker i Abu Dhabi.

Pave Frans holdt tirsdag en messe for 170.000 katolikker i Abu Dhabi. En stor del av befolkningen i Emiratene er asiatiske fremmedarbeidere, og mange av dem kommer fra katolske Filippinene.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Tvunget til aborter

I løpet av det siste året har flere medier rapportert om overgrep mot nonner i India, Afrika, Europa og Sør-Amerika.

I India ble biskop Franco Mulakkal arrestert i delstaten Kerala 21. september i fjor, mistenkt for å ha voldtatt en nonnen 13 ganger mellom 2014 og 2016. Saken er blant annet omtalt i Huffington Post.

I november i fjor tok Den internasjonale sammenslutningen av abbedisser (UISG) – organisasjonen som representerer verdens nonneklostre – avstand fra det den sa var en «kultur av stillhet og hemmelighold».

UISG sa at kulturen hadde stoppet nonner fra å stå frem og oppfordret dem til å rapportere om overgrep til sine overordnede og til politiet.

I forrige uke hadde tidsskriftet «Women Church World», kvinnebilaget til Vatikanets avis «L'Osservatore Romano», der den la ansvaret for overgrepene på mannlige prester og biskoper.

– Hvis Kirken fortsetter å lukke øynene for skandalen, vil undertrykkelsen av kvinner i Kirken aldri ta slutt, skrev redaktør Lucetta Scaraffia i «Women Church World»,

Scaraffia la til at overgrepene «blir gjort enda verre fordi de fører til graviditeter som igjen fører til tvungne aborter, og at prester har nektet å vedkjenne seg farskapet».

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.