Hopp til innhold

Paven møtte Fidel Castro

Det var med glede Fidel Castro møtte pave Benedikt XVI onsdag, selv om den katolske lederen har uttalt at kommunismen har mistet sin bakkekontakt med virkeligheten.

Paven møtte Benedikt møtte Castro i Havanna

Pave Benedikt avsluttet sitt tre dager lange besøk på Cuba med et møte med landets tidligere leder Fidel Castro.

Foto: HO / Afp

Anders Tvegård Cuba
Foto: NRK

Det var Fidel Castro selv, Cubas tidligere leder, som har bedt om et møte med pave Benedikt XVI.

– Det er med glede jeg vil møte hans høyhet pave Benedikt XVI, skrev Castro på hjemmesiden sin onsdag. Han er med sine 85 år nesten jevngammel med 84 år gamle pave Benedikt.

Onsdag kveld bekrefter en talsmann for Vatikanet at de to møttes og snakket sammen i rundt 30 minutter, uten å gi noen flere detaljer om innholdet i samtalen mellom de aldrende herrene.

Vatikanet brekrefter at Castro møtte paven

Vatikanet bekreftet at pave Benedikt har møtt Fidel Castro på en pressekonferanse onsdag.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Cuba trenger en forandring

Tidligere på onsdagen holdt paven en utendørsmesse for over 300.000 mennesker på Revolusjonsplassen i Havanna, en plass der Castro tidligere har holdt flammende og revolusjonære taler.

Også paven holdt en uvanlig politisk tale, og oppfordret det kommunistiske Cuba til å søke sannhet og forandring.

– Cuba og verden trenger forandring, men det vil skje kun hvis hver og en søker sannheten og velger kjærlighetens vei sammen med forsoning og broderskap, sa paven til de mange frammøtte, deriblant landets president Raoul Castro, Fidels lillebror.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Revolusjonsplassen i Havanna ryddes etter pavens tale

Revolusjonsplassen i Havanna ryddes etter pavens tale.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Eksilcubanere

Mange av cubanerne som hadde kommet for å høre paven, hadde kledd seg i hvitt, og de viftet med både Vatikanets gule flagg og det cubanske flagget i blått, hvitt og rødt.

Blant tilhørerne var også eksilcubanere som til daglig er bosatt i Miami. Om lag 800 amerikanskcubanere hadde kommet til øystaten med charterfly i forbindelse med pavebesøket.

Noen av dem har aldri tidligere satt sin fot i Cuba, mens andre forlot hjemlandet som små barn.

– Jeg var fire år da vi dro, 30. oktober 1960. Vi dro på ferie, og vi kom aldri tilbake, sier Laura Fabar-Equels (56), som i dag er advokat i USA.

Avviser reformer

Under sitt tre dager lange besøk har paven tatt til orde for politiske reformer i øystaten. Cubanske myndigheter har imidlertid kategorisk avvist dette.

– Det vil ikke komme noen politiske reformer på Cuba. Det vi snakker om på Cuba, er å fornye vår cubanske økonomiske modell, noe som vil gjøre vår egen form for sosialisme mer levedyktig, sa visepresident Marino Murillo tirsdag.

Da pave Benedikt holdt messe i landets nest største by Santiago de Cuba tirsdag, tok han til orde for et «fornyet og mer åpent» samfunn.

Kirken viktigere

I samtaler med president Raul Castro, Fidels lillebror, har paven tatt til orde for at kirken bør få en større rolle i det cubanske samfunnet. Han har også bedt om at langfredag blir en nasjonal helligdag.

Tidligere var heller ikke julen en nasjonal høytid på Cuba, men dette ble endret da pave Johannes Paul II avla Cuba et historisk besøk i 1998.

Ifølge Vatikanet har paven dessuten brukt besøket til å fremme flere «humanitære anmodninger». Blant annet spekuleres det på om han har bedt om en løsning for den amerikanske entreprenøren Alan Gross, som soner en dom på 15 års fengsel som følge av ulovlige installasjoner av bredbånd i landet.

Cuba var offisielt en ateistisk stat inntil begynnelsen av 1990-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt