NRK Meny
Normal

Paven forlenger tilgivelse for abort

Katolske prester skal fortsatt ha myndighet til å tilgi kvinner som tar abort, en makt som tidligere kun tilfalt biskoper, sier pave Frans.

Pave Frans

FORTSATT SYND: Paven mener fortsatt at abort er en alvorlig synd, men at selv de verste synder skal kunne tilgis.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Kunngjøringen kom i et såkalt apostolisk brev fra Paven i bakkant av at kirken avsluttet det ekstraordinære «Nådens år» søndag.

I året som skulle ha spesielt fokus på barmhjertighet, har Pave Frans også gitt ordinære katolske prester myndighet til å tilgi kvinner som har tatt abort.

Historisk er det kun biskoper og andre spesialutnevnte skriftefedre som kan gi tilgivelse for abort, som ifølge katolsk lære er ansett som en av de verste syndene.

Nå har altså den katolske kirkens overhode bestemt å fortsette den liberale tilgivelses-praksisen på ubestemt tid.

– Fortsatt alvorlig synd

I brevet understreker Paven at abort fortsatt ikke er noe han tar lett på-

– Jeg vil understreke så tydelig som jeg kan at abort er en alvorlig synd, siden den tar et uskyldig liv, skriver Paven.

– Men det finnes ingen synd som ikke Gud kan vaske bort fra et angrende hjerte som ønsker å gjenforenes med ham.

Den romersk-katolske kirken mener abort er en så alvorlig synd at de som gjennomfører det automatisk lyser seg selv i bann.

På en pressekonferanse i Vatikanet opplyste erkebiskop Rino Fisichella at regelendringen vil omfatte både kvinnen og det medisinske personellet som utfører inngrepet.

– Mer forsonende

Nyheten blir av flere oppfattet som nok en oppmykning i den katolske kirken. Pave Frans har utmerket seg som en mer forsonende pave enn mange av sine forgjengere.

Han har blant annet sagt at kirken bør beklage behandlingen av homofile og at katolikker som har giftet seg på nytt etter skilsmisse bør få gå til nattverd.

– Denne avgjørelsen endrer ikke bare rutinene i kirken, den endrer den katolske loven, sier professor i moralsk teologi ved Boston College James Bretzke til Reuters.

– Dette er gjennomgående for hans pavegjerning som er preget av nåde, sier Bretzke.

– Ingen oppmykning

På pressekonferansen avviste erkebiskop Fisichella antydninger om at dette er med på å legge abort på samme nivå som mindre synder.

– Det er ikke snakk om en oppmykning her, sa Fisichella og viste til at Paven fortsatt karakteriserer abort som en alvorlig synd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt