Hopp til innhold

Den nye paven er fotballfan

Argentinerne er svært stolte over sin landsmann, pave Frans, og kappes om å rose ham. Aller stoltest er fotballspillerne i San Lorenzo, som – treffende nok – går under navnet «Helgnene».

Pave Frans med San Lorenzo-drakt

Bildet som er tatt i mai 2011 og viser pave Frans motta sin nye fotballdrakt.

Foto: Juan Ayala / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

«Alltid! Alltid!» sier Luis A. Geba.

Og for å være sikker på at vi har forstått det, så gjentar han det: «Siempre! Siempre!»

Den nye paven Frans er hans gamle kardinal Jorge Bergoglio.

Luis A. Geba

Luis A. Geba er en av pavens gamle bekjente, og han er full av lovord.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Etter å ha mistet leggen i en togulykke for noen år siden, sitter han foran katedralen i Buenos Aires og ber om almisser.

Paven ga alltid en liten skjerv, er budskapet. Og de slo alltid av en prat, den fattige tiggeren er full av beundring.

Han har drukket kaffe med paven. For en katolikk kan det ikke bli veldig mye bedre enn det.

Skulle holdt messe i dag

Poenget er at Luis A. Geba er ikke alene. I dag var det messe i katedralen i Buenos Aires, med mange oppstemte katolikker som fylte kirken til siste plass, med korsang, katolske prosesjoner og storskjerm ute på Maiplassen til dem som ikke kom inn.

Kardinal Bergoglio skulle selv ha forrettet, men Gud grep inn og han ble forhindret.

Det er slik mange argentinere ser det, og de synes det er fantastisk. Denne ydmyke mannen som har gjort så mye for å hjelpe de fattige. Og som i de fire første dagene som pave har slått an en ny tone.

Argentinerne snakker om en «revolusjon». De mener å kunne se en helt ny stil, og uttrykker begeistring, stolthet og glede over landsmannen som er blitt øverste sjef for verdens største kirke.

Mange sier de håper at den nye pavens ydmykhet kan smitte over på det argentinske samfunnet og bidra til en mer ydmyk stil også blant mer verdslige argentinere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Messe i Metropolitan Cathedral, Buenos Aires

Pave Frans skulle egentlig ha holdt messen i Catedral Metropolitana de Buenos Aires i dag, men det ble av forståelige grunner satt inn en 'vikar'. Flere av de fremmøtte bar med seg bilder av paven.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Beste gode nyheten på lenge

Argentinske medier har allerede begynt å følge utenlandsk presse for å se hva som skrives – ikke bare om paven, men om hans hjemland.

For første gang på lenge, dette er medienes egne betraktninger, har det kommet gode nyheter fra Argentina – bortsett fra fotball – som internasjonale journalister bryr seg om.

Argentina forbindes fremdeles med diktatur og brudd på menneskerettighetene, med korrupsjon og økonomisk kaos. Eller med turistsjablongene tango og biff, Maradona og Evita.

Nå håper de at siden verdens frommeste mann er fra Argentina, så skal det også dryppe litt på klokkeren.

De håper på andre vinkler når korrespondenter skal rapportere fra Buenos Aires. De mener allerede å ha registrert en endring og tror på en viss bedring i landets omdømme.

Ingen overløper, men heller ingen helt

De første reaksjonene på den nye pavens mørke fortid ser ut til å gli over.

I dagens argentinske aviser heter det «at han var ingen overløper, men var heller ingen helt.» De fleste kommentatorene slutter seg dermed til fredsprisvinner Adolfo Perez Esquivel sin karakteristikk.

Riktignok var det noen helter også i den katolske kirke den gang, selv om kirken generelt sviktet, men selv kritikere synes i dag å mene at den nåværende pave Frans oppførte seg som argentinere flest under militærdiktaturet fra 1976 til 1983.

Det blir trukket frem enkeltepisoder som brukes mot ham, men det finnes også eksempler på at han skal ha arbeidet i det stille bak kulissene for å redde liv.

Det har rent mye vann i Rio de la Plata siden den gang, og det er få vitner og enda færre beviser. Etter at han nå er blitt pave, ser det ut til at argentinerne velger å la tvilen komme tiltalte til gode.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Plakat av pave Frans utenfor katedralen i Buenos Aires

Utenfor den store katedralen, hang en lapp med budskapet: Til den vår Gud vil beholde i mange år, gjør ham lykkelig på jorden og velsigne ham for all evighet.

Foto: Alberto Murray / Ap

Fra Santa Evita til pave Frans

Paven har viet sitt liv til kampen mot fattigdom, og han identifiserer seg med de svakeste av de svake.

Ikke ulikt en annen verdensberømt argentiner, Evita Peron eller «Santa Evita» som enkelte ynder å kalle henne. Hun kjempet for de arbeidsledige og de «skjorteløse» for drøyt 60 år siden.

Pave Frans var 16 år da hun døde og peronistene forsøker nå å trekke en rød tråd fra Evita til Frans, for å kunne slå mynt på pavevalget, selv om det lenge har vært isfront mellom dagens argentinske peronistpresident Cristina Fernandez de Kirchner og kardinal Bergoglio.

De var spesielt da regjeringen vedtok loven om homofilt ekteskap at biskopen av Buenos Aires mente det gikk for langt.

Kirchner representerer i dag en helt annen fløy innen peronismen enn det den unge Bergoglio eventuelt gjorde, men president CKF, som hun kalles, har innsett at det kan være klokt å legge ned stridsøksen.

Bergoglio er ikke lenger en prest i Buenos Aires, han er pave i Roma. Rollene er forandret og dermed også taktikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den argentinske fotballklubben San Lorenzo

San Lorenzo kan med stolthet titulere seg som 'Den pavelige fotballklubb.'

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Paven er fotballfan

Alle som kommer til Argentina må velge fotballklubb. Man kan ikke være her uten å være fan av en klubb.

For pave Frans er dette enkelt. Han er født i en tøff arbeiderbydel der San Lorenzo er laget. Klubben ble grunnlagt av en prest, kalles til daglig for «Helgnene» og har nå Guds representant på jorden som betalende medlem.

Pavebildet på drakten til San Lorenzo

Slik så bildet av paven ut på drakten på nært hold.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

I går spilte San Lorenzo med et bilde av den nye paven på draktene.

Det er ikke lov med politiske eller religiøse symboler på drakter, men de hadde fått dispensasjon fra fotballforbundet: Det var ikke et religiøst symbol, men en hyllest av et medlem.

«Vi kan ikke tape», sang fansen; «vi har pavens velsignelse!». Og selv om de fikk en mann utvist, så fikk de rett: San Lorenzo vant 1–0 borte.

Ukjent for mange landsmenn

Jorge Bergoglio har vært en offentlig person i Argentina lenge. I en avis i dag er det bilde av ham sammen med de seks valgte presidentene etter diktaturets fall.

Men hvem han er og hva han står for, har ikke vært like kjent.

De siste dagene har det vært store artikler om denne jernbanesønnen med bakgrunn fra enkle kår, om hans skolegang og hans veivalg her i livet.

– Jeg vil studere medisin, mor», skal han ha sagt, før han begynte på teologien.

– Men hvorfor løy du til meg?» skal hans mor ha spurt senere.

– Jeg løy ikke, teologi er åndens medisin», skal den fremtidige paven den gang ha svart.

SISTE NYTT

Siste nytt