NRK Meny
Normal

Paven ber for de svakeste

Pave Frans ba spesielt om å ta vare på de svakeste blant oss da han ble innsatt som pave i Vatikanet tirsdag.

Paven i Cuba

Slik så pavebilen ut da pave Benedikt XVI besøkte Santiago.

Foto: Patrick Farrell / Ap

Pave Frans ankom messen i Peterskirken i en åpen bil, uten beskyttelsesglass, og tok seg til tid til å hilse på mange av de fremmøtte. Ifølge Vatikanet deltok nesten 200.000 mennesker på messen.

Velsignet funksjonshemmet mann

Etter flere dager med regn, skinte solen igjen over Vatikanet. Paven hilste på små barn, vinket til tusener av katolikker som var møtt fram med flagg, og på et tidspunkt gikk han ut av pavebilen og velsignet en funksjonshemmet mann.

I sin innsettelsestale kom han med en sterk oppfordring om å beskytte miljøet på jorden.

– Vær beskyttere av Guds gaver, sa paven blant annet. Han ba menneskene unngå å ødelegge naturen og å forsvare de menneskelige relasjoner.

– Enkel og ydmyk mann

Etter at pave Johannes Paul II ble forsøkt drept i 1981 ble pavebilene forsterket med skuddsikkert glass. Pave Frans valgte tirsdag å komme nærmere sine tilhengere, og kjørte altså en åpen bil.

– Denne paven er en enkel og ydmyk mann, han er ikke fjern slik enkelte av hans forgjengere var. Han virker som en person vanlige mennesker kan strekke fram hånden til, sa argentinske Cirigliano Valetin, som arbeider i Italia og tirsdag hadde tatt turen til Roma.

– Ta vare på de fattige

I talen sa han at oppgaven til paven er å åpne sine armer og beskytte hele menneskeheten, men spesielt de fattigste, de svakeste, de minst viktige og de syke.

Paven knelte ved apostelen Peters grav og ba om styrke til gjerningen han nå tar fatt på.

– Menneskeheten må ikke la seg skremme av trusler om ødeleggelse og død, sa han.

Paven velsignet en funksjonshemmet mann da han tirsdag kom for å holde sin innsettelsesmesse i Peterskirken.

Velsignet funksjonshemmet mann

Ledere var hele verden

President Cristina Fernández de Kirchner fra pavens hjemland Argentina, USAs visepresident Joe Biden og Tysklands statsminister Angela Merkel var blant gjestene under innsettelsen av paven. Norge var representert ved ambassadør i Sveits Rolf Trolle Andersen, skriver NTB.

Delegasjoner fra 33 kristne kirkesamfunn så vel som jødiske, muslimske og buddhistiske ledere var også til stede i Vatikanet. Patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, overvar som det første overhode for den greskortodokse kirke innsettelsen av en romersk-katolsk pave.

Arbeidsdagene som nå venter pave Frans kan bli tunge, skriver Reuters. Nyhetsbyrået peker på at kirken fortsatt trenger opprydding i skandalene rundt katolske presters seksuelle misbruk av mindreårige og om angivelig maktkamp mellom kardinalene i Vatikanet.

De fattiges pave

Pave Frans er den første som heter Frans.

– Frans av Assisi var en mann av fattigdom og av fred. Hvordan ville jeg ikke like en fattig kirke for de fattige, sa paven da han møtte pressen for første gang lørdag.

Han fortalte at han satt ved siden av brasilianske kardinalen Claudio Hummes, som er erkebiskop i São Paulo, da han var blitt valgt.

– Han klemte meg og kysset meg og sa at jeg ikke må glemme de fattige. Og de ordene gikk inn her, sa paven til pressen og pekte på hodet sitt.

Dermed bestemte han seg for å ta navnet Frans, etter Frans av Assisi som var en fattigdommens og fredens mann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt