Hopp til innhold

Paven abdiserer

Pave Benedikt XVI går av 28. februar. Han går av på grunn av sviktende helse og høy alder.

– Pave Benedikt går av 28. februar klokken 20, sier hans talsmann Federico Lombardi.

Paven sier årsaken til at han nå trekker seg er at han mangler styrke til å styre Kirken grunnet sin høye alder.

Paven er snart 86 år, og ble født 16. april 1927 i Tyskland som Joseph Aloisius Ratzinger.

Begrunner avgangen med alder

– Jeg har merket at jeg har mistet mye av kraften de siste månedene, i så stor grad at jeg har måttet innse at jeg ikke er i stand til å fylle embetet som jeg er tiltrodd, sier paven.

– Av den grunn, og fullt klar over alvoret i handlingen, erklærer jeg at jeg gir avkall på embetene som biskop av Roma og St. Pauls etterfølger.

Pavens bror Georg Ratzinger sier han har visst i flere måneder at Benedikt planla å trekke seg, og sier paven har fått forbud fra legen sin mot å foreta transatlantiske reiser.

– Alderen tynger ham. Han får stadig større problemer med å gå. Avgangen er en del av en naturlig prosess. Nå ønsker min bror å hvile, sier den 89 år gamle broren.

Pavestolen vil bli stående ubesatt til en ny pave er valgt. Det skal skje innen påske.

Kardinalene skal samles i konklavet 15–20 dager etter Benedikts avgang. Paven skal ikke selv delta i valget på sin etterfølger, og frykter ikke at det skal oppstå splittelse i kirken etter hans avgang.

Bendedikt XVI ble valgt til pave 24 april 2005.

Paven Benedict XVI kunngjorde mandag formiddag at han abdiserer.

VIDEO: Her kunngjør paven sin avgang.

– Ingen forventet det

Presten Oscar Sanchez Barba var til stede da paven annonserte sin avgang.

– Vi var alle i Sala del Concistorio i vatikanpalasset. Der skulle det informeres om datoen for opphøyelsen av den velsignede Lupita Garcia, en nonne.

– Etter å ha fortalt om datoen tok paven opp et ark og begynte å lese fra det
Han bare sa at han gikk av, og at han ville avslutte sitt arbeid 28. februar.

– Kardinalene bare så på hverandre. Deretter reiste paven seg og gikk. Det var så enkelt. Ekstraordinært. Ingen forventet det. Vi satt der alle i stillhet. Det var absolutt stillhet, og tristhet, sa Barba til den britiske avisa Guardians reporter i Roma, John Hooper.

Overrasket

Ifølge talsmannen Federico Lombardi kom pavens kunngjøring overraskende på alle.

– Vi ble tatt litt på senga i dag av denne beskjeden, sier Lombardi på en pressekonferanse.

Lombardi tror paven kan ha valgte dette tidspunktet å gå av på for å slippe det anstrengende påskeprogrammet.

Han sier avgangen ikke skyldes noen akutt sykdom.

Pave Benedikt skal midlertidig flytte inn i pavens sommerresidens utenfor Roma. Seinere skal han bo i en leilighet i Vatikanet.

Svært sjelden handling

Pater og pressekontakt for Den katolske kirken i Norge, Pål Bratbak sier det har skjedd en gang tidligere at en pave har gått av.

– Meg bekjent er det andre gang dette skjer, sist gang var på 1400-tallet. Så man kan trygt si at det ikke er normalen.

– Hvordan reagerte du da du ble kjent med nyheten?

– Jeg ble veldig overrasket. Det er merkelig om det stemte, for det er ikke presedens for det. Det vanlige har vært naturlig avgang, sier Bratbak.

Han påpeker at pave Benedikt XVI har vært en populær pave for mange.

SE PAVENS AVSKJEDSBREV UNDER:

Kjære brødre,

Jeg har kalt dere sammen til dette møtet, ikke bare for de tre kanoniseringene, men også for å formidle til dere en beslutning av stor viktighet for Kirkens liv.

Etter å gjentatte ganger ha gransket min samvittighet overfor Gud, har jeg kommet til visshet om at min styrke, grunnet en framskreden alder, ikke lenger er egnet til en tilfredstillende utøvelse av paveembetet.

Jeg er fullt klar over at dette embetet, grunnet sin åndelige karakter, må bli utøvd, ikke bare med ord og gjerninger, men også med bønn og lidelse. I dagens verden, som er gjenstand for så mange hurtige endringer og rystet av spørsmål av grunnleggende viktighet for troens liv, må man, for å styre Sankt Peters bark og forkynne Guds ord, inneha styrke i både sinn og kropp, styrke som i de siste få månedene har svunnet i meg i slik grad at jeg har måttet erkjenne min manglende kapasitet til å oppfylle embetet tiltrodd meg.

Av denne grunn, vel vitende om alvorligheten av denne handlingen, erklærer jeg med full frihet at jeg gir avkall på embedet som biskop i Roma, arvtaker til Sankt Peter, tiltrodd meg av kardinalene den 19. april 2005, på en slik måte at fra 28. februar 2013, klokken 20.00, vil Pavestolen stå tom, og en konklave for å velge den nye Paven vil måtte utnevnes av dem hvis ansvar dette er.

Vatikanet

SISTE NYTT

Siste nytt