NRK Meny
Normal

Pave Frans hinter om prevensjon for å bekjempe zikaviruset

Pave Frans uttalte torsdag at abort alltid er en forbrytelse, men hintet om at Den katolske kirke i visse tilfeller kunne se bort fra forbudet om prevensjon for kvinner som risikerer om bli smittet av zikaviruset.

Paven om gravide med zika virus

Den 79 år gamle paven uttalte seg om det store problemet på vei hjem etter et besøk i Mexico.

– Abort blir ikke et mindre onde. Det er en forbrytelse, svarte paven da han ble spurt om hvordan man best kunne motkjempe zika-epidemien som har herjet store deler av Latin-Amerika, og som blant annet kan føre til store fosterskader og til at barn blir født med unormalt små hoder, skriver AP.

Alvorlige hjerneskader, øyeskader og skader på nerver er noen av de andre konsekvensene av viruset Verdens helseorganisasjon beskriver som en internasjonal krise.

På grunn av den store krisen viruset har ført til i de søramerikanske landene, virket derimot paven litt mer liberal med kirkens forbud om prevensjon og la til:

– Men å unngå svangerskap er ikke et absolutt onde, sa han.

Pave Frans om abort, zikavirus og prevensjon

Paven møtte pressen på flyet sitt før avreise fra Mexico til Roma.

Foto: ALESSANDRO Di MEO / Reuters

Tidligere pave ba nonner bruke prevensjon

Den 79 år gamle paven uttalte seg om det store problemet på vei hjem etter et besøk i Mexico, og mintes at en av hans forgjengere, pave Paul VI (pave fra 1963 – 1978), hadde bedt katolske nonner som jobbet i Afrika om å bruke prevensjon på grunn av den høye risikoen for voldtekt fra soldater i områdene.

Paven mener derfor at vi ikke må forvirre «ondskapen» som er i abort med det å unngå å bli gravid.

– Abort er ikke et teologisk problem. Det er et menneskeproblem, medisinsk. En person blir drept for å redde en annen. Det er ondskap i seg selv. Det er ikke religiøs ondskap, det er menneskelig ondskap, sa pave Frans.

Guttebaby med mikrokefali forårsaket av Zikasmitte i Recife i Brasil

Lille Gustavo Henrique ble født med det skjeldne Guillain-Barre syndromet som følge av zikaviruset.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Folkehelsekrise

Zikaviruset, som forårsaker zikafeber, overføres i hovedsak med mygg, men fra før var det kjent at det i sjeldne tilfeller kan være seksuelt overførbart.

Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet tidligere denne måneden å erklære Zikaviruset som en global folkehelsekrise, noe som pålegger land å sette i verk en rekke tiltak.

Myndighetene i flere av de latinamerikanske landene der Zikaviruset herjer, har oppfordret kvinner til å la være å bli gravide de neste månedene eller årene.

I enkelte av disse landene er tilgangen til prevensjon begrenset og abort delvis forbudt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt