Hopp til innhold

Paven sjokkert over pedofilisakene

Pave Benedict XVI landet i Edinburgh i Skottland i formiddag, og allerede før han var ute av flyet sa paven at pedofilisakene som ryster kirken er sjokkerende.

Video Paven ankommer Skottland

VIDEO: Her ankommer paven Skottland og blir selv nesten tatt av vinden.

– Den katolske kirken har ikke vært vaktsomme nok i sakene om pedofile prester, sa paven under en pressekonferanse ombord i flyet.

Pavens besøk i Skottland er det første pavebesøket i Storbritannia på 28 år, og kun det andre siden Henrik VIIIs brudd med pavekirken i 1534.

På programmet står et møte med dronning Elizabeth i den kongelige residensen Holyrood House i Edinburgh. Besøket regnes som et statsbesøk, siden han er invitert av dronningen, og ikke av kirken.

Paven besøker Skottland

Paven tok i mot journalister ombord i flyet da han landet i Skottland.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Tusenvis i gatene

Flere tusen er allerede på plass langst gatene i byen. Det er også varslet flere demonstrasjoner. Mange er misfornøyd med måten den katolske kirken har taklet alle anklagene om overgrep på.

– Dette kommer til å bli fire spesielle dager, ikke bare for Storbritannias seks millioner katolikker, men for alle troende, har statsminister David Cameron sagt til BBC.

Fikk ikke være med

En av pavens seniorrådgivere, kardinal Walter Kasper, fikk likevel ikke være med på reisen etter at han uttalte at "det å lande på Heathrow flyplass kan sammenlignes med å lande i et land i den tredje verden".

I Glasgow skal paven holde utendørsmesse i Bellahouston Park i ettermiddag. I parken er det plass til 65.000 mennesker. Men billettsalget har gått tregt.

Paven flyr til London i ettermiddag.

Paven i Skottland

Prins Philip ønsker paven velkommen på flyplassen i Edinburgh.

Foto: Derek Blair / Afp

Ikke Wales og Irland

Nord-Irland og Wales får ikke besøk av paven under hans fire-dagers-besøk i Storbritannia. Årsaken er, ifølge Vatikanet, tidsnød.

Paven besøkte Irland i 1979, men droppet Nord-Irland av sikkerhetshensyn. Han planlegger nå et eget besøk i Irland i 2012.

SISTE NYTT

Siste nytt