NRK Meny
Normal

Patriarkens dilemma

MOSKVA (NRK): Den ortodokse kirken er den viktigste fredsbevareren i Ukraina i dag. Det mener overhodet for russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill. Men konflikten i landet gjør at den russiske-ortodokse kirken står i fare for å miste innflytelse.

SERBIA/ Patriarch Kirill of Moscow and All Russia holds a liturgy to mark 1,700 years since the Edict of Milan in Nis

Patriark Kirill feirer Milanoediktet, då keiser Konstantin sende ordre om å ende forfølgelsen av kristne i den serbiske byen Nis for 1,700 år siden.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Jeg er svært bekymret over det som skjer i Ukraina. Det sårer meg inn i hjertet. Det sa overhodet for den russisk-ortodokse kirken patriark Kirill i et intervju med hviterussisk TV i helgen. Moskvapatriarken er en mektig aktør i hele den øst-slaviske verden, med meningheter i hele det tidligere Sovjetunionen.

Men det er en bekymret patriark som det siste året har sett at hans undersåtter har slåss, på begge sider av fronlinjen i konflikten i Ukraina. For den religiøse situasjonen i Ukraina er komplisert og en faktor som ikke skal undervurderes i det som nå skjer i denne blodige konflikten øst i Europa.

10 000 russisk-ortodokse menigheter i Ukraina

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning for snart 25 år siden, klarte den russisk-ortodokse kirken å bevare kontrollen over størsteparten av kirkene i Ukraina. Dette til tross for at det også oppstod to egne ukrainske ortodokse kirker, i tilegg til den spesielle gresk-katolske kirken, som lyder under paven i Roma.

Av de rundt 30.000 menighetene som i dag hører inn under den russisk-ortodokse kirken, så ligger mer enn 10.000 i Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko er en av dem som tilhører en menighet som ligger under Moskvapatrikatet. Dette har gjort at patriark Kirill, som tradisjonelt har svært tette bånd til den russiske president Vladimir Putin, har måtte trå varsomt i den betente konflikten i Ukraina. Kirill valgte derfor ikke å være tilstede i Kreml i Moskva 18. mars 2014 da hele det offisielle Russland feiret at landet hadde tatt tilbake Krimhalvøyen fra Ukraina.

– Den ortodokse kirken har sine menigheter både i øst og vest-Ukraina, det gir oss et spesielt ansvar for å få til fred, sa Kirill i et TV-intervju sist helg, i det som tydeligvis er en vel planlagt kampanje for å vise at kirken ikke ønsker å binde seg til en ubetinget støtte til en av partene i konflikten i Ukraina.

Patriarkens dilemma

For allerede nå murrer det i mange av de ortodokse menighetene i Ukraina, som formelt fremdels hører inn under Moskva. Selv om den Moskva-tro ortodokse kirken i Ukraina har en stor grad av selvstyre og selv får utnevne sine prester, så er det mange som nå ønsker å bryte helt med Moskva og danne en felles ukrainsk - ortodoks kirke, under patriarken i Konstantinopol/Istanbul. Forberedende møter for å få dette til har allerede vært holdt, selv om lederen for den Moskvatro ortodokse kirken i Ukraina, metropolitt Onuphrius, er i mot dette.

Men nå prøver altså patriark Kirill og hans russisk-ortodokse kirke å framstå som den eneste kraft som kan skape fred i det splittede Ukraina.

– Vi er den den viktigste kraften for fred, de virkelige fredsbevarere, sier Kirill i et intervju med det russiske nyhetsbyret Ria-Novosti.

– Folkene som bor i det tradisjonlle Rus-området kan ikke uten smerte og medfølelse på de som skjer i Ukraina, sier Kirill.

Han sier at han hver eneste dag ber for at det skal bli fred i Ukraina.

Det er tydelig at patriarken med dette ønsker å komme på banen i konflikten å hindre at verdens største ortodokse kirke blir splittet og dermed mister innflytelse. Spørsmålet mange stiller er om dette kommer for seint og at Kirill på et langt tidligere tidspunkt burde ha distanserte seg fra den den offisielle rusiske politikken, som åpent har støtte de pro-russiske separatistene i Ukraina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt