NRK Meny
Normal

Pastor dømt til straffarbeid på livstid i Nord-Korea

Den kanadisk-koreanske pastoren Hyeon Soo Lim grunnla et barnehjem og en sykestue i Nord-Korea. Onsdag ble han dømt til livstid for sine forbrytelser mot staten og krenkelse av landets sosiale systemer.

Hyeon Soo Lim

LIVSTID: Dette bildet av pastoren Hyeon Soo Lim er tatt mens han tilsto sine forbrytelser på en pressekonferanse i Pyongyang i Nord-Korea i juli. Den gang var det tydelig at han hadde et innøvd manus.

Foto: KYODO / Reuters

Hyeon Soo Lim jobber til vanlig som øverste pastor i en koreansk presbyteriansk kirke i Toronto i Canada. Han er født i Sør-Korea.

I februar ble han pågrepet under hans faste humanitære tur til Nord-Korea.

Han hadde besøkt landet over hundre ganger og grunnlagt blant annet et barnehjem og en sykestue, ifølge avisen Daily Mail.

Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, som er kjent for å være et direkte talerør for diktatorstyret, har uttalt at Lim håpet på å endre landets sosiale system. Det skal være en del av hans forbrytelse mot staten.

Onsdag ble han av statens øverste domstol dømt til straffarbeid på livstid, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Flyktninger har tidligere fortalt om grusomme forhold i arbeidsleirene til det lukkede landet. FN har beskrevet landets forbrytelser mot mennesker som på linje med nazistenes under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hyeon Soo Lim på et jordbruksprosjekt i Nord-Korea

SOSIALT ARBEID: Hyeon Soo Lim på et jordbruksprosjekt han hjalp til med i Nord-Korea. Landet har flere ganger vært rammet av sultkatastrofer.

Foto: HANDOUT / Reuters

«Tilsto» under en pressekonferanse

I august publiserte Nord-Korea en video hvor pastoren tilstår at han har begått forbrytelser mot staten.

Hyeon Soo Lim under pressekonferansen i juli

FANGE: Hyeon Soo Lim under pressekonferansen i juli. Han er pastor i en menighet med flere tusen medlemmer i Canada.

Foto: KCNA / Reuters

– Den verste forbrytelsen jeg begikk var å forhastet sverte og fornærme den høyeste verdigheten og systemet til republikken, sa Lim den gangen.

På samme pressekonferanse tilsto Lim at han ville «styrte Kim Jong-un og lage en religiøs stat».

Blant annet The Guardian har beskrevet talen hans som om den var et innøvd manus.

Han innrømmet, eller hadde blitt pålagt å si, at det sosiale arbeidet hans kun var et skalkeskjul for å forsøke å velte landets regime.

Også tidligere har utenlandske fanger innrømmet forbrytelser på slike pressekonferanser. Blant annet den 85 år gamle Merrill Newman tilsto sine forbrytelser og ba om unnskyldning, før han senere ble han løslatt og fikk dra hjem til USA.

Kvinne gråter for fengslet pastor

BØNN: En kvinne gråter under en bønn for pastoren i hans kirke i Toronto. Bildet er tatt 9. mars. Da hadde de ikke hørt fra pastoren siden 31. januar.

Foto: MARK BLINCH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt