NRK Meny
Normal

Passasjerfly måtte vike for russiske bombefly

Storbritannia kalte i kveld inn den russiske ambassadøren «på teppet» for å få en forklaring på hvorfor to russiske bombefly fløy over den engelske kanalen i går uten varsel.

Russisk bombefly

Det var to var russiske TU-95 bombefly, kjent med betegnelsen «Bear» i Nato, som onsdag fløy over den engelske kanal. Dette bildet av en TU-95 ble tatt av en britiske Typhoon over Nordsjøen 29. oktober 2014.

Foto: RAF / Ap

De to russiske bombeflyene av typen TU-95 ble oppdaget da de fløy i internasjonalt luftrom over den engelske kanal onsdag.

Jagerfly under take-off

Det britiske lutfvåpenet sendte opp Typhoon-jagerfly for å avskjære de to russiske bombeflyene. På bildet tar en britisk Typhoon av fra en flybase i England i fjor vår.

Foto: RAF, Cpl Phil Major (RAF) / Ap

Britiske myndigheter opplyser at de var nødt til å omdirigere sivile passasjerfly for å unngå at flyene kom så nær hverandre at det var en fare for sikkerheten.

Det britiske luftforsvaret RAF sendte kampfly av typen Typhoon på vingene for å eskortere de russiske bombeflyene til de var langt unna de britiske øyene.

– Vi har kalt inn den russiske ambassadøren for å forklare hendelsen som forstyrret sivil luftfart, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Kraftig økning i antall hendelser

Utenriksdepartementet sier at hendelsen var en del av et mønster med en økning i antall hendelser der russiske krigsfly nærmer seg britisk territorium.

I fjor var det over 100 tilfeller der Nato-fly avskar russiske krigsfly som nærmet seg luftrommet til et Nato-land.

Det var omtrent tre ganger så mange som tilfellet var året, før i 2013.

Selv om det var mange avskjæringer i fjor sier Elizabeth Quintana, forsker ved tenketanken Royal United Services Institute, at onsdagens hendelse var uvanlig.

Hun sier til Daily Mail at den kan være knyttet til at Storbritannia har satt i gang en ny etterforskning av dødsfallet til den tidligere KGB-spionen Alexander Litvinenko for ni år siden.

Trussel mot den sivile luftfarten

Onsdagens hendelse over den engelske kanal var en av flere der de russiske flyene flyr så nær korridorene som brukes av sivil lufttrafikk at de kan utgjøre en fare for den sivile luftfarten.

Det er ikke opplyst hvor nær de russiske bombeflyene var til sivile fly ved onsdagens hendelse.

Den mest alvorlige hendelsen av denne typen det siste året skjedde 3. mars i fjor da et russisk overvåkningsfly bare var 90 meter fra et SAS-fly sør for Malmö.

Ved den hendelsen hadde det russiske flyet ikke på transponderen som sender ut signaler nettopp for at man skal kunne oppdage flyet på radaren og unngå kollisjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt