Hopp til innhold

Tusenvis av flypassasjerer venter fortsatt i Spania

Forholdene i spansk lufttrafikk er på vei tilbake til normalen, men fortsatt venter flere tusen passasjerer på å få reise. Flygelederne som streiket kan bli straffet.

Passasjerer plukker opp bagasje på Barajas-flyplassen

Passasjerer plukker opp bagasje på Barajas-flyplassen ved Madrid søndag. Hundrevis av mennesker overnattet på flyplassen natt til søndag.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

97 prosent av flygelederne som skulle ha vært på arbeid hadde søndag møtt opp, og 162.000 passasjerer har fått til å fly siden luftrommet over landet åpnet igjen sent på lørdag.

Flyplassene er åpne som normalt, men tusenvis av passasjerer må fortsatt belage seg på forsinkelser. Flyselskapene strever med å ta igjen etterslepet i passasjertrafikken.

Ett fly har tatt av, et annet er på taksebanen

Ett fly har tatt av, et annet er på taksebanen, på Barajas-flyplassen ved Madrid søndag.

Foto: Paul White / Ap

– Vi er på vei tilbake til normal tilstand, steg for steg, og nå er det tid for rettferdighet, sa samferdselsminister Jose Blanco på en pressekonferanse søndag.

Luftfartsmyndigheten AENA har satt i gang straffesak mot 442 flygeledere. Disse kan bli permittert uten betaling eller få sparken, opplyser Blanco.

Ble truet med fengsel

Svært mange flygeledere meldte seg fredag syke, i en protestaksjon som omhandlet arbeidsforhold. Det førte til at luftrommet raskt ble stengt - på starten av en av Spanias travleste feriehelger.

Lørdag erklærte myndighetene unntakstilstand, for første gang siden Francos død i 1975. Militæret tok over kontrollen av luftrommet, og flygelederne ble truet med fengsel.

Da begynte flygelederne å komme tilbake på arbeid igjen.

Til pressen sa flygelderne at soldater presset dem til å jobbe i kontrolltårnet i Palma de Mallorca.

(Saken fortsetter under bildet)

Passasjerer venter ved innsjekkingen på Barajas-flyplassen

Passasjer venter på å få sjekke inn på Barajas-flyplassen ved Madrid søndag.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Lite sympati

Men spanjolene har lite sympati med yrkesgruppen som i snitt tjener 1,6 millioner kroner i året.

Streiken rammet vel 300.000 passasjerer og førte til de mest kaotiske scenene siden askekaoset etter vulkanutbruddet på Island i April.

I alt ble 4000 flyavganger kansellert, ifølge luftfartsmyndigheten AENA. Mange ga opp langhelgplanene sine. Mandag og onsdag er offentlige fridager, og mange spanjoler tar fri tirsdag for å få frem fridager i strekk.

Hundrevis av mennesker overnattet på Barajas-flyplassen i Madrid, en av Europas travleste. Den spanske hæren delte ut 1000 tepper og flaskevann til passasjerene på flyplassen.

– Dette skal ikke skje igjen

Alfredo Perez Rubalcaba

– Regjeringen er fast bestemt på at dette ikke skal skje igjen, sier innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba.

Foto: Afp

Unntakstilstanden vil vare i 15 dager, og regjeringen er villig til å folenge den ved behov.

– Regjeringen er fast bestemt på at dette ikke skal skje igjen, sier innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba.

Myndighetene kan stoppe streikerne til over jul og også etter det, og vil ikke nøle med å gjøre det, advarer han.

Ifølge samferdselsdepartementet er det 2300 flygeledere i Spania.

Regjeringen vant maktkampen

Streiken var en test for den spanske regjeringen, som har lovt å kutte i den offentlige pengebruken for å berolige frykten for en gjeldskrise lik den i Hellas.

Regjeringen kuttet kraftig i flygeledernes overtidsbetaling og lønnssatser i februar. Noen av dem har hittil tjent opp mot 4,8 millioner kroner i året.

Det som skal ha utløst fredages sykmeldingsaksjon, var regjeringens beslutning om å sette et nytt tak på arbeidstimer per år.

SISTE NYTT

Siste nytt