Normal

Påskehandelen i Sverige i fare

Det går mot storstreik i Sverige i påsken. Varehandelens fagforening i varsler om at de legger ned arbeidet i en rekke forretninger første april.

Nordby Shoppingcenter

Maxi Mat på Nordby Shoppingcenter er tatt ut i den svenske handelsstreiken, og holder stengt på Skjærtorsdag.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Den svenske LO-forbundet Handels truer med streik fra skjærtorsdag, den første april. Varselet omfatter over 5000 ansatte i Handels-fagforeningen.

LES OGSÅ: Svinesund kan bli påskestengt

Forhandling i sju uker

Forbundet melder at grunnen til streikevarselet er å legge press på arbeidsgiverne slik at de kan gå videre i lønnsforhandlingen mellom «Handels» og arbeidsgiverorganisasjonen «Svensk handel».

Tariffforhandlingene går i dag inn i sin sjuende uke, og arbeidsgiverne har i følge Handels, avvist samtlige forslag fra fagforeningen.

– Situasjonen i er så blokkert at vi ser ikke noe annet alternativ enn å legge ned arbeidet, sier Lars Anders Häggström, ordfører i Handelsanställdas förbund.

Han fortalte på en pressekonferanse på LO-borgen i Stockholm i formiddag at streikevarselet innebærer at ingen virksomhet skal drives hos dem som blir tatt ut i streik.

Blant de som blir tatt ut i streik er H & M, KappAhl, Ikea, Ica, Åhlens og Hemköp. I tillegg vil enkelte butikker i matkjeden Citygross, byggvarekjeden Bauhaus og sportsbutikkkjeden Stadium tatt ut i streik.

Streik på Svinesund

Nordmenn fra store deler av Østlandet pleier å valfarte over grensa for å fylle handleposene i påsken. Særlig folksomt er det vanligvis skjærtorsdag, når butikkene er stengt her hjemme.

Matbutikken Maxi Mat på Nordbysenteret på Svinesund blir i følge SVT tatt ut i streik, og holder ikke åpent på skjærtorsdag.

Resten av senteret blir, i følge NTB, ikke rammet av streikens første dager.

Den norske senterlederen Ståle Løvheim ved Nordby kjøpesenter på Svinesund tror på ingen måte Handels har skånet butikkene som lever av grensehandel, men at det er tilfeldig hvem som blir tatt ut i streik.

– Personlig syns jeg det er en trist aksjonsform som rammer både tredje og fjerde person, ikke bare de to partene konflikten egentlig gjelder, sier

Varelagre stenges

– Det varsles om at 5207 ansatte kan bli tatt ut i streik. Det handler om butikker, lagre og transportbransjen. Avdelinger fra sør til nord i Sverige vil bli rammet, sier Tommy Tillgren i fagforeningen Handelsanställdas förbund.

Dessuten vil flere av forretningenes lagre rammes av streiken. Det vil bety at mange butikker risikerer å gå tomme for varerm, uten å få nye leveranser.

I Sverige må et varsel om konflikt legges frem minst sju virkedager i forveien.

745 kroner mer i måneden

Konflikten dreier seg om et krav om minst 745 kroner med i måneden for butikkansatte og 620 kroner for ansatte på lagrene.

Andre krav fra fagforeningen er økt rett til fast ansettelse.

Lars-Anders Häggström er irritert på Svensk Näringsliv, svenskenes svar på NHO, som han mener setter en stopper for hele forhandlingsprosessen.

– Svensk Näringsliv blokkerer hele den frie forhandlingsretten, sa Häggström på pressekonferansen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt