NRK Meny
Normal

De sultet og tørstet ihjel på sykehus

Flere hundre pasienter fikk verken vann eller mat og ble liggende i sin egen avføring. – Dette er historien om forferdelig og unødvendig lidelse for mange hundre mennesker, sier advokaten som har ledet granskingen av saken.

Stafford Hospital

Flere hundre pasienter opplevde vanstell og kan ha dødd av det, her ved Stafford Hospital.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

David Cameron

David Cameron vil opprette en ny stilling som sjefinspektør for britiske sykehus etter skandalen.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

En av de største skandalene i det britisk nasjonale helsevesenet er i ferd med å rulles opp i Storbritannia. Nå har flere hundre dødsfall avslørt et skrikende behov forandringer i britisk helsevesen, ifølge en ny rapport.

Mellom 400 og 1200 pasienter kan ha dødd på Stafford Hospital i Midt-England i perioden fra 2005 til 2009.

– Drakk av blomstervaser

– Noen pasienter var så desperate at de drakk vann fra skitne blomstervaser, sa statsminister David Cameron da han kommenterte en rapport som saken onsdag.

Statsministeren kalte forholdene ved sykehuset «en katalog over forferdelige kliniske og styringsmessige feil» og ba de pårørende og de berørte om unnskyldning på vegne av regjeringen og landet.

En 3000 sider lang rapport ble lagt fram onsdag av advokaten Robert Francis.

– Dette er historien om forferdelig og unødvendig lidelse for mange hundre mennesker, sier han.

– Ble liggende i avføring

Robert Francis

– Sykehusansatte som ikke er åpne og ærlige om sine feil, bør tiltales, mener Robert Francis, som har ledet granskingen av det britiske helsevesenet.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Det nasjonale helsevesenet i landet tilbyr gratis tjenester til brukerne. Britene har vært så stolte og fornøyde over tilbudet at tjenesten til og med var en del av åpningsseremonien i OL i London i fjor. Nå er en hel nasjon i sjokk, skriver Reuters.

– Eldre og sårbare pasienter ble overlatt til seg selv. De ble ikke vasket, fikk ikke mat og ikke drikke. Noen måtte gjøre fra seg i senga, for de fikk ikke hjelp til å komme seg på do, sier Francis.

Han forteller at noen av dem ble liggende i sin egen avføring i skitne senger. Medisin som var blitt forskrevet, ble heller ikke gitt.

86 år gamle Bella Baily døde på Stofford hospital der hun ble liggende to måneder etter en rutinemessig operasjon i 2007. Hun slet ble pusteproblemer og ble liggende uten oksygen fordi det var for få sykepleiere på jobb. Det skriver BBC som forteller flere av historiene til pasientene ved sykehuset.

Der forteller også kona til 68 år gamle Arthur Peacham at mannen hennes ofte ble liggende i sengen i sin egen urin.

– Ukultur

– Mange vil finne det vanskelig å tro at dette kunne skje, sier advokaten.

Ifølge advokaten utviklet det seg en kultur for hemmelighold der varslere ble stoppet. Slektninger som stilte spørsmål ble oversett, sier han.

NHS-rapporten

Rapporten inneholder 290 forslag til forbedringer.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Onsdagens rapport anbefaler at det nasjonale helsevesenet nå reorganiseres fullstendig, men Francis understreker at en kulturendring er enda viktigere enn en omorganisering.

– Pasienten må settes i sentrum, sier advokaten og lister opp ikke mindre enn 290 forslag til forandringer.

– En sjokkerende sannhet

Statsminister David Cameron mener rapportens avsløringer om manglene i helsevesenet gjør at man ikke kan utelukke lignende tilstander ved andre sykehus i landet.

Han vil nå opprette en ny stilling som sjefinspektør for landets sykehus.

– Jeg elsker det nasjonale helsevesenet vårt. Det som gjør det spesielt er at uansett hvem du er, eller hvor du kommer fra, uansett hva som er er galt og uansett hvor mye du har i banken, skal det være et sted der folk skal ta hånd om deg. Den sjokkerende sannheten er at her ble dette prinsippet brutt, sier Cameron.

Fra åpningen av London-OL

Britene har vært så stolte over den nasjonale helsetjenesten at den ble tatt med i åpningsseremonien i OL i London i fjor.

Foto: Christophe Ena / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt