Hopp til innhold

Partitopper samles til hastemøte i Sør-Afrika

CAPE TOWN/OSLO (NRK): Mandag holder ANCs øverste organ et møte etter flere dager med spekulasjoner rundt skjebnen til Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Jacob Zuma

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er under sterkt press.

Foto: AP

Talskvinne Khusela Diko opplyser overfor nyhetsbyrået AFP at ANCs landsstyre (NEC) skal samles i Pretoria mandag.

Landsstyret kan be Jacob Zuma om å trekke seg som president. Diko ønsker ikke å si noe om tema for møtet.

En annen talsmann for det sørafrikanske regjeringspartiet ANC, Pule Mabe, bekrefter overfor Ap at det skal holdes et møte mandag. Heller ikke han kom med ytterligere informasjon om hva som står på planen når styret samles.

Den skandaleombruste presidenten har de siste ukene vært under sterkt press for å trekke seg. Over presidenten henger grove og veldokumenterte anklager om korrupsjon.

Avis: Enige om avgang

Tidligere denne uka skrev den sørafrikanske nettavisa TimesLive at Zuma og visepresident Cyril Ramaphosa skulle være enige om presidentens avgang. Avisa siterte kilder i ANC, men det er foreløpig ikke bekreftet av andre.

Siden søndag 4. februar har ledergruppa i ANC diskutert med den sittende presidenten. De skal ha bedt ham om å gå av, men Zuma skal ha sagt nei. Det skjedde til tross for at flere av presidentens allierte skal ha rådet ham til å gå frivillig, i stedet for å bli tvunget fra makten.

FILE PHOTO: South Africa's President Jacob Zuma sings next to newly elected president of the ANC Cyril Ramaphosa during the 54th National Conference of the ruling African National Congress (ANC) at the Nasrec Expo Centre in Johannesburg

Sør-Afrikas president Jacob Zuma og visepresident Cyril Ramaphosa har hatt flere møter den siste tiden.

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Onsdag denne uka sa Ramaphosa at han ventet at situasjonen kom til å bli løst i løpet av få dager, men han har ikke kommet med nye uttalelser siden.

Søndag skal visepresidenten tale på et partiarrangement i Cape Town, der flere titalls tusen ANC-støttespillere er ventet å møte opp. De møtes for å markere at det er 28 år siden Nelson Mandela slapp ut av fengsel.

Mistillit mot presidenten

Ramaphosa overtok vervet som partileder i desember. Han er av flere tippet å overta også presidentjobben etter Zuma.

22. februar skal nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika stemme over et mistillitsforslag mot Zuma. Forslaget er fremmet av opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters (EFF).

Partiet ledes av Julius Malema, mannen som var leder av ANCs ungdomsorganisasjon og den gang støttespiller for Zuma.

Zumas femte kone Thobeka Madiba-Zuma postet fredag et kontroversielt innlegg på instagram. Her skriver hun at ektemannen vil fullføre sitt oppdrag, og at «dette kan bli stygt».

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne dronevideoen, som er delt av Volodymyr Zelenskyj på Twitter, skal vise den ødelagte demningen.

Viktig demning skal vere sprengd i Ukraina

Ukraina melder at russiske styrkar har sprengt Kakhovka-demninga i Kherson-regionen natt til tysdag. Russland stadfestar at den er skada.