Pårørende raser etter at alle om bord MH370 ble erklært døde

Pårørende nekter å akseptere erklæringen fra Malaysia om at alle om bord det savnede flyet er døde, og krever at den blir trukket tilbake.

En av de pårørende til savnede om bord de savnede Malaysia Airlines-flyet

En av de pårørende til savnede om bord det savnede Malaysia Airlines-flyet venter på den offisielle kunngjøringen som erklærer forsvinningen som en ulykke.

Foto: STR / Afp

Malaysia erklærte torsdag alle om bord på det savnede Malaysia Airlines-flyet for døde, og konstaterte at forsvinningen var en ulykke.

– Vi ber Malaysia om å trekke konklusjonen. Den mangler bevisgrunnlag, og de ga opp letingen etter overlevende etter 40 dager, sier Jiang Hui, som hadde moren sin på flyet.

Etter at flyet med 239 mennesker om bord forsvant for 11 måneder siden har omfattende søk ikke ført noe sted hen.

– Må ha styrtet

– Det er derfor, med tunge hjerter og dyp sorg at vi nå, på vegne av regjeringen i Malaysia, offisielt kunngjør at Malaysia Airlines MH370 var en ulykke, sa sjefen for sivil luftfart, Azharuddin Abdul Rahman, i en tv-sending torsdag.

Flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det brått endret kurs og sporløst forsvant 8. mars i fjor. Til tross for en storstilt leteaksjon er det ikke funnet noen spor etter flyet.

Malaysiske myndigheter mener at det er bra for de pårørende at alle om bord nå blir erklært døde, og at forsvinningen er en ulykke, skriver AFP.

– Det er viktig for dem at de kommer videre med sine liv, sa Azharuddin Abdul Rahman.

Mange av de pårørende klamrer seg imidlertid til håpet om at flyet har landet trygt et eller annet sted, og nekter å akseptere myndighetenes konklusjon.

Kelly (29) er konen til en av passasjerene om bord det savnede Malaysia Arilines-flyet

Kelly (29) er konen til en av passasjerene om bord det savnede Malaysia Airlines-flyet, som malaysiske myndigheter nå har erklært som død.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– De lyver

Sarah Bajc, som er kjæresten til en av dem som var om bord, sier hun tror myndighetene lyver.

– Det kan godt være at flyet styrtet. Men det er ingen bevis, og inntil det finnes bevis, kan vi bare ikke tro dem. Det er umulig å lukke dette kapitlet før vi har bevis, sier Bajc til AFP.

Mange av de pårørende har kritisert malaysiske myndigheter og flyselskapet for en kaotisk og rotete prosess i etterkant av at flyet forsvant, og mener at de har tilbakeholdt informasjon.

Malaysia Airlines sa senere at selskapet vil ta kontakt med ofrenes familier for å komme i gang med en rettferdig og fornuftig kompensasjonsprosess.

– Vi vil ikke ha penger. Vi vil ha sannheten om hva som skjedde, sier Hu Xiufang, som hadde barn og barnebarn på flyet.

SISTE NYTT

Siste nytt