Pårørende jakter svar i sosiale medier etter storbrannen i London

Politiet er usikre på hvor mange som oppholdt seg i den kommunale boligblokken i London under storbrannen. Brannsjefen i London sier det kan ta uker å gå gjennomsøke brannruinene.

En kvinne skriver på en vegg for savnede etter brannen i London

SORG OG SAVN: En kvinne skriver på en vegg som er satt opp for å minnes dem som er døde etter brannen i Grenfell Tower onsdag.

Foto: Alastair Grant / AP

17 personer er bekreftet omkommet etter storbrannen i den kommunale boligblokken Grenfell Tower i Nord-Kensington i London.

Opp mot 600 mennesker bodde i de 120 leilighetene i den 24 etasjer høye blokken. Om lag 75 overlevende ble fraktet til sykehus. Torsdag er 37 fortsatt innlagt, tilstanden for 17 av dem er kritisk.

Myndighetene i London sier de ikke har oversikt over hvor mange som er savnet, og det fryktes at det totale antallet omkomne kan bli enda høyere.

Torsdag morgen meldte brannvesenet at brannen var slukket, men det kan ta flere uker å gjennomgå ruinene.

– Omfanget og varmen fra brannen betyr at det ville vært et rent mirakel å finne noen i live nå, sier Londons brannsjef Dany Cotton til Sky News torsdag.

Politiet i London har påpekt at situasjonen etter storbrannen er uoversiktlig. Oversikten over savnede er ikke komplett og vil bli oppdatert etter hvert som det kommer ny informasjon.

Grenfell Tower bygningen i London. Illustrasjon.

Grafikk om bygningsbrannen i London.

Foto: NRK
Over 200 brannfolk jobber for å slukke flammene som har tatt over hele Grenfell Tower. Minst 30 er brakt til sykehus.

Minst 17 mennesker er bekreftet omkommet etter storbrannen i London.

– Ble bedt om holde seg i leiligheten

Onsdag ble det klart at branninstruksen i Grenfell Tower skal ha vært å holde seg inne i leiligheten ved brann i bygget.

Broren Francis sier til NRK at søsteren Zainab Dean ringte henne og fortalte at brannmenn hadde bedt henne om å holde seg inne i leiligheten. Broren sier at en brannmann skal ha tatt over røret og forsikret ham om at alt kom til å gå bra.

– Jeg er så opprørt. Jeg skjønner ikke hvorfor hun fikk beskjed om å holde seg leiligheten, sier broren.

Zainab skal ha oppholdt seg i leiligheten med sin to år gamle sønn.

Laster Twitter-innhold

Flyktet fra Assad

Den syriske flyktningen Mohammad Alhajali (23) kom til London for å få et bedre liv, men er nå blant dem som fryktes omkommet etter brannen, ifølge The Telegraph. Avisa skriver at Mohammads bror flyktet til Storbritannia fra Assads regime for tre år siden.

Alhjalis familie bekrefter overfor avisa at 23-åringens bror Omar (25) også var i blokka. Han skal imidlertid ha klart å komme seg ut fra brannen i live og får behandling på sykehus.

Avisa skriver også at en familie på fem fra Libanon er blant de savnede.

Laster Twitter-innhold

En av de første som ble meldt savnet i sosiale medier er 12 år gamle Jessica Urbano. Tanten Ana Ospina skrev onsdag på Twitter at familien til jenta var samlet ved evakueringspunktet Harrow Center.

Ifølge Mirror skal 12-åringen ha ringt familien klokken 01.39 natt til onsdag lokal tid, altså om lag tre kvarter etter at brannen brøt ut. Siden har de ikke hørt fra henne.

Laster Twitter-innhold

Venner, familie og savnetgrupper på nettet har også etterspurt informasjon om 27 år gamle Mariem Elgwahry, som skal ha bodd på 19. etasje i blokka. Ifølge The Guardian skal også en mann ved navn Ahmed Elgwahry være bosatt på eiendommen.

Den britiske avisa skriver også at 27-åringens siste livstegn kom klokken 02.30 natt til onsdag, altså om lag halvannen time etter at brannen startet.

Laster Twitter-innhold

En annen som er savnet etter brannen er 84 år gamle Sheila Smith. Sønnen Adam skriver på Twitter at moren bodde i leilighet 132 i den brannrammede blokka.

Laster Twitter-innhold

Khadija Saye (24) og moren Mary Mendy (53) er også savnet etter storbrannen. Ifølge The Guardian bodde de to i samme leilighet i blokka, I 17. etasje, og så langt har ingen klart å komme i kontakt med dem.

Laster Twitter-innhold

65 år gamle Tony Disson skal ha blitt fanget inne i sitt eget baderom da flammene spiste seg inn i leilighetens hans i 22. etasje. Ifølge Mirror skal 65-åringen ha ringt en venn og bedt ham si til sine sønner at han elsket dem, i det som beskrives som «en rørende siste telefonsamtale».

Laster Twitter-innhold

57 år gamle Saber Neda bodde sammen familien i toppetasjen på Grenfell Tower, og var selv skadet da han ba sin kone og sønn om å komme seg i sikkerhet mens han selv ble igjen.

Saber Neda

57 år gamle Saber Neda skal ha bedt familien om å komme seg i sikkerhet

Foto: privat

57-åringen ringte familien i natt klokken halv tre og fortalte om brannen samtidig som han slo fast at det ikke var noen hjelp å se, skriver Telegraph.

82 år gamle Ali Yawar Jafari er meldt savnet av sin sønn og har ikke blitt sett siden i morgentimene torsdag, da familien forsøkte å flykte fra flammene. Sønnen sier til The Telegraph at 82-åringen var sammen med kona og en datter i en heis på vei ned fra flammene, da Ali klaget over røyk i heisen.

82-åringen gikk ut av heisen, og er fortsatt savnet.

Ali Yawar Jafari

82 år gamle Ali Yawar Jafari skal ha gått ut av heisen i den brennende boligblokken. Siden har ingen sett ham.

Foto: privat

SISTE NYTT

Siste nytt