Hopp til innhold

– Det var vondt å fortelle sannheten

Pårørende til noen av de skadde etter skytingen i Tucson i Arizona fortalte i dag om de tøffe dagene etter hendelsen.

Video Pårørende til skadde etter Tucson-skytingen møtte pressen

Se video: Søsknene Penny Wilson og Angela Robertson og Bill Hullmann forteller om sine nærmeste som ble skadd i massakren i Tucson i helga.

Det kritisk skadde kongressmedlemmet Gabrielle Giffords (40) svarte i går på verbale kommandoer fra sykehuspersonellet ved Tucson's University Medical Center.

På en pressekonferanse i dag kunne legene fortelle at tilstanden er den samme, men at hun nå også puster av seg selv.

Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords kjemper for livet på sykehuset.

Foto: Susan Walsh / Ap

Vi vil understreke at hun er svært kritisk skadd. Denne prosessen kommer til å ta lang tid. Vi tar en dag av gangen, men støtten og hjelpen hun får fra sykehuset og resten av USA gjør håpet sterkere.

Seks fortsatt på sykehus

Fra kloss hold fyrte 22 år gamle Jared Lee Loughner av 31 skudd i menneskemengden, som var kommet for et velgermøte med kongressrepresentanten Gabrielle Giffords i Arizona. Seks personer ble drept.

Les også: Loughner blir sittende i varetekt

Legene fortalte også at seks personer fortsatt befinner seg på sykehuset ennå.

– En er kritisk skadd, tre er alvorlig skadde, en blir operert i dag og en har blitt operert, sa Dr. Peter Rhee.

– Vi ber for Christinas foreldre

Christina Green

Christina Green (9) ble født 11. september 2011, og døde lørdag.

Foto: Ap

Bill Hullman er mannen til kvinnen som var med ni år gamle Christina Green på arrangementet der skytingen fant sted. Den unge jenta døde av skadene.

Kona hans lå på operasjonsbordet mens han møtte pressen.

– Da jeg kom på sykehuset ble jeg møtt av en prest og andre innbyggere som viste stor omsorg for meg. Det er det Tucson-samfunnet jeg kjenner, sa Hullmann.

Kona hans ble første gang operert lørdag, mens hun i dag ble hofteoperert. Hullmann sa på pressekonferansen at det har vært helter involvert fra dag én.

– Jeg er så imponert over så mange mennesker. Men mest av alt er jeg takknemlig for omsorgen og støtten fra Christinas foreldre, til tross for det store tapet deres.

Les også: – Christina hadde et vakkert hjerte

– Tøft å fortelle sannheten

Hullmann fortalte at familien Green flyttet til Tucson et år etter dem, og at de var naboer. Kona hans ville være en god rollemodell for niåringen, og tok henne derfor med på Giffords-møtet.

– Susie har fortalt meg at de stod og holdt hverandre i hendene, men hun har vært påvirket av morfin hele tiden etter ulykken, så hun har ikke sagt så mye.

– Det første hun spurte meg om da hun våknet lørdag kveld var hvordan det gikk med Christina. Da måtte jeg fortelle henne sannheten.

Penny Wilson og Angela Robertson

Moren til Penny Wilson og Angela Robertson ble skrevet ut i går.

Foto: Ap

– Gud vil ta seg av skytteren

Moren til Penny Wilson og Angela Robertson var en av de som ble skutt lørdag. Hun ble skrevet ut i går, og er på bedringens vei.

– Det er så mange å takke og berømme etter en slik hendelse.

– Hva tenker dere om han som gjorde dette?

– Vi vil ikke svare på det. Gud tar seg av det, sa søstrene.

Risikerer dødsstraff

Tiltalen mot Jared Lee Loughner har foreløpig fem punkter, men kan bli utvidet de neste 30 dagene.

Delstaten Arizona vil trolig også ta ut tiltale mot Loughner, som risikerer dødsstraff hvis han blir dømt. Og dette selv om forsvareren klarer å bevise at Loughner er mentalt syk.

Kongressen endret nemlig loven etter attentatforsøket på president Ronald Reagen i 1981. John Hinckley ble frifunnet på grunn av sin sinnstilstand, noe som skapte stor debatt i USA. I etterkant ble altså loven endret slik at det ble vanskeligere å frifinne mentalt syke personer, skriver nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt