Parlamentet skal granske om prins Charles har for mye makt

Et hull i lovverket som gir prins Charles rett til å nedlegge veto mot nye lover som påvirker hans personlige interesser, skal etterforskes av det britiske parlamentet.

Prins Charles

64 år gamle prins Charles er flere ganger blitt kåret til det hardest arbeidende medlemmet i den britiske kongefamilien.

Foto: WILL OLIVER

Espen Aas i London
Prins Charles driver hekkefletting

Prins Charles demonstrerer hekkefletting på Duchy Home Farm.

Foto: DAVID MCHUGH / AP

Prinsen av Wales er svært aktiv politisk, bare siden David Camerons koalisjonsregjering tiltrådte i 2010, har prinsen hatt hele 36 egne møter med statsråder.

Parlamentets konstitusjonskomite vil finne ut om vetoretten gjør det mulig å utøve politisk makt fra kongehuset.

Prins Charles er kjent for å være en mann med sterke meninger om det han er interessert i, særlig innenfor arkitektur, klima og økologisk landbruk.

Og det er ingen liten forretning han leder, Cornwall hertugdømme er et privat eiendomsimperium med en verdi på om lag 8 milliarder kroner. I fjor ga selskapet prinsen en inntekt på rundt 200 millioner kroner.

Må be prinsen om lov

Det var avisen The Guardian som for to år siden avslørte smutthullet i loven som gjør at ministre må be om prinsens godkjennelse før lover kan vedtas politisk.

Ifølge avisen skal dette ha skjedd flere ganger. Konstitusjonskomiteen, som ledes av Labour, skal derfor granske om lovverkets krav om godkjennelse fra kongefamilien gjør monarkiet for politisk.

Selv om mange anser det som svært lite sannsynlig at vetoretten brukes, vil den likevel ha påvirkningskraft på ministere når de skal vedta lover som vil ha betydning for kongehuset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prins Charles og hans kone Camilla

Prins Charles og hans kone Camilla på en østersfestival i Whitstable tidligere i sommer.

Foto: ARTHUR EDWARDS / AFP

Møtt mange ministre

David Camerons regjering tiltrådte i mai 2010. Siden da har prinsen hatt private møter med statsministeren sju ganger, seks møter med departementet for energi og klimaendringer, fire møter med ulike ministre i kommunaldepartementet, i tillegg til mange møter med enkeltministre fra andre deler av regjeringen.

Til sammen skal det ha vært avholdt 36 private møter, samtlige uten noe referat tilgjengelig for offentligheten.

Nå er et av spørsmålene som stilles om det fortsatt er noe som tilsier at dronningen eller prinsen skal gi sin velsignelse til nye lover.

I en uttalelse fra kongehuset heter det at «verken dronningen eller prinsen i moderne tid har stanset lover eller regler som har hatt betydning for kongefamiliens interesser, med mindre det er gitt råd om det fra ministre.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prins Charles og prins William på Duchy Home Farm

Prins Charles og prins William med kyr fra Duchy Home Farm. Gården holder storferaser som er i ferd med å dø ut.

Foto: MICHAEL CRABTREE / REUTERS

Høring neste måned

Saken kommer opp i september, og skal gå gjennom tre forskjellige høringer i parlamentet.

Ingen fra kongefamilien eller staben deres ventes å bli kalt inn til noen av dem. I de siste åtte årene har forskjellige ministre bedt om prinsens godkjennelse på saker som har omhandlet alt fra veisikkerhet, spillvirksomhet og de olympiske leker.

Ifølge The Guardian er minst 39 lover vært omfattet av godkjennelse fra høyeste hold i kongehuset.

I et tilfelle har også dronningen lagt ned et veto. Det skjedde i 1999, mot et forslag om militært angrep mot Irak. Forslaget var å flytte makten til å godkjenne et angrep fra monarken og til parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt