Parlamentet har avsatt presidenten

Parlamentet i Ukraina har avsatt president Viktor Janukovitsj, melder flere nyhetsbyråer. De har bestemt at et nytt presidentvalg skal holdes 25. mai.

Ukraina

JUBLET: Foran hovedbygningen til Viktor Janukovitsj' residens, jublet ukrainere lørdag. De feiret parlamentets vedtak om å avsette presidenten.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

SISTE: Ifølge opposisjonspolitiker Oleksandr Turtsjynov skal president Viktor Janukovitsj ha forsøkt å flykte til Russland, men skal ha blitt stanset av grensepoliti, melder Reuters.

Nære allierte og deler av maktapparatet har vendt presidenten ryggen. Ukrainske parlamentarikere stemte for å avstette presidenten og holde nytt presidentvalg 25. mai.

328 parlamentsmedlemmer stemte for at presidenten skal avsettes, ifølge KyivPost. Bare 14 stemte imot.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste parlamentsmedlemmene seg etter avstemningen, applauderte og sang nasjonalsangen.

Også utenfor hovedbygningen i Viktor Janukovitsj' residens jublet og hoppet flere ukrainere av glede etter nyheten.

Ifølge en Janukovitsj' talskvinne nekter han å godta vedtaket.

Kaller det et kupp

Bare timer før, i et direktesendt tv-intervju lørdag, sa Viktor Janukovitsj at han nekter å gå av som Ukrainas president.

Han kaller hendelsene i parlamentet et kupp og sammenligner situasjonen i landet med da nazistene kom til makten på 1930-tallet.

Polens utenriksminister, Radoslaow Sikorski, avviste imidlertid lørdag ettermiddag overfor Reutes at det som skjedde i Ukraina var et kupp.

Oleksandr Turchynov, opposisjonslederen som nå er utnevnt som parlamentets talsmann og fungerende statsminister, sier at Viktor Janukovitsj først godkjente å gå av som president, men at han etter samråd med sine rådgivere, trakk tilbake avgjørelsen.

Ifølge opposisjonspolitiker Oleksandr Turtsjynov skal president Viktor Janukovitsj ha forsøkt å flykte til Russland, men skal ha blitt stanset av grensepoliti, melder Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt