Hopp til innhold

Paristerror-nettverk større enn politiet antok

Under ransaking av gjemmestedet til Paris-terroristene, fant politiet DNA-spor etter flere gjerningsmenn enn de har kjent til så langt. Nå jakter de på to gjerningsmenn som fortsatt er på frifot.

Paris-angrepene

MASSEDRAP: To kvinner minnes de drepte utenfor restauranten Petit Cambodge, som var ett av seks åsted der terroristene drepte sivile 13. november 2015.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Vi er langt fra å løse puslespillet etter Paris-angrepet, sier den belgiske statsadvokaten, Frederic Van Leeuw.

Mandag holdt han pressekonferanse sammen med den franske statsadvokaten, François Molins om etterforskningssamarbeidet etter terrorangrepet som tok livet 130 personer 13. desember i fjor.

De to holdt kortene tett til brystet, og sa det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål etter at Salah Abdeslam ble pågrepet fredag.

Frykter nye terrorceller

Etterforskerne ønsker detaljer om Abdeslams handlinger de fire månedene mellom terrorangrepet og da han ble tatt 500 meter fra barndomshjemmet sitt i Belgia.

– Det er for tidlig å si om han vil samarbeide eller ikke. Han snakker med sin advokat, og så får vi se hvilken strategi han velger, sa Leeuw.

Ifølge den franske påtalemyndigheten spilte Abdeslam en nøkkelrolle i terrorangrepet. Han skulle utløse en selvmordsbombe utenfor fotballstadionet Stade de France, men ombestemte seg og flyktet.

– Vi må gå rolig frem i de første avhørene av ham. Han har en hel del han må forklare, sier Molins til AFP.

Belgiske myndigheter frykter pågripelsen kan utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt i Europa, sier Belgias innenriksminister Jan Jambon til radiokanalen RTL ifølge EU Observer.

Francois Molins og Frederic Van Leeuw

Den franske og den belgiske statsadvokaten, François Molins og Frederic Van Leeuw, sier det fortsatt er uklart om Salah Abdeslam ønsker å samarbeide med politiet.

Foto: JOHN THYS / Afp

Fant nytt DNA

En anonym kilde fortalte AFP mandag at politiet har funnet DNA-spor etter en ny mistenkt på bombeutstyr brukt under massedrapet. Sporene tilhører Najim Laachraoui (24), som tidligere gikk under det falske navnet Soufiane Kayal.

Soufiane Kayal/Najim Laachraoui

I terroristenes leilighet fant politiet nylig DNA etter Najim Laachraoui med det falske navnet Soufiane Kayal. Han er dermed en ny gjerningsperson knyttet til Paris-terroren.

Foto: HANDOUT / Afp

Den mistenkte islamisten reiste til Syria i 2013, og skal fortsatt være på frifot.

I tillegg leter politiet også etter Mohamed Abrini, som var en barndomskamerat av Abdaslam.

Etterforskerne håper nå at den eneste pågrepne skal hjelpe politiet i jakten på nye gjerningspersoner.

De nye funnene gjør at politiet må utvide etterforskningen. Ifølge den franske presidenten, Francois Hollande, er nettverket som var involvert i Paris-angrepene, mye større enn de tidligere har trodd.

Salah Abdeslam pågripes

Salah Abdeslam ble pågrepet etter fire måneders katt-mus-jakt med politiet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Planla nytt angrep

Abdeslam er siktet for terrorrelatert drap og for å tilhøre en terrorgruppe. Han har allerede innrømmet at han planla et nytt angrep i Brussel.

Politiet har funnet mye våpen i en leilighet hvor han gjemte seg. Ifølge politiet spilte 26-åringen en stor logistisk rolle ved å leie biler og hotellrom som jihadistene brukte.

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, kritiserer den franske påtalemyndigheten for å ha røpet innholdet i avhørene. Han sier klienten ikke ønsker å bli utlevert til Frankrike.

Abdeslam fremstilles for varetektsfengsling onsdag, sier Eric Van der Sypt i belgisk påtalemyndighet til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt