NRK Meny
Normal

Paristerror-mistenkt jaget av politiet i 4 måneder

Salah Abdeslam (26) var den siste av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene som tok livet av 130 personer. Han unnslapp politiet en rekke ganger.

Salah Abdeslam

Abdeslam skal ha kjørt bilen med de tre som sprengte seg selv ved Stade de France 13. november i fjor.

Ifølge to som hentet og fraktet ham over grensen til Belgia, hadde han mislyktes i forsøket på å sprenge seg selv.

Minst seks ganger har terrormistenkte Salah unnsluppet politiet. 26-åringen ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men de lot ham kjøre videre.

Salah havnet på topp på den europeiske politiorganisasjonen Europols liste over mest ettersøkte. Han ble omtalt som «veldig farlig og bevæpnet».

På tross av den internasjonale politijakten, var Abdeslam på frifot helt fram til han ble pågrepet 18. mars i år.

Salah Abdeslam og Hamza Attou

Salah Abdeslam og Hamza Attou, som også er mistenkt for å ha deltatt i Paris-terroren, ble fanget på kamera på denne bensinstasjonen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Politiet henla saken

Belgisk politi ble varslet om at Salah Abdeslam og broren Brahim (31) forberedte et terrorangrep, men henla saken bare noen måneder før angrepene i Paris.

Brahim var en av hovedterroristene som sprengte seg selv i lufta utenfor konsertlokalet, Btaclan. Torsdag ble han gravlagt av familien i Brussel.

Ifølge avisen Politico hadde Brahim og Saleh bakgrunn med radikalisering og kriminalitet. Bare ni dager før terrorangrepene i Paris stengte lokale myndigheter baren

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam, broren til Salad Abdeslam, var en av selvmordsbomberne som angrep konsertlokalet Bataclan 13. november.

Foto: AFP

Brahim Abdeslam drev i Molenbeek, skriver Politico.

Ifølge Molenbeeks ordfører skjedde det fordi det foregikk omfattende narkotikahandel i baren. Saleh fikk sparken i det belgiske kollektivselskapet STIB i 2011 på grunn av stadig fravær, opplyser en talsperson for selskapet.

Politiet fant i løpet av etterforskningen ut at Salah oppholdt seg flere uker i en leilighet i forstaden Schaerbeek.

Her skal han ha oppholdt seg helt fra dagen etter terrorangrepet, til 4. desember, da politiet rykket ut til det aktuelle området, ifølge belgiske medier.

Mohamed Abdeslam

Mohamed Abdeslam ba broren om å overgi seg.

Foto: Leila Khemissi / Ap

Belgisk politi fant denne uka Salehs fingeravtrykk i en annen leilighet som de ransaket. Funnene skal ifølge Ap ha vært avgjørende for at de til slutt kunne pågripe ham.

Ba broren overgi seg

Salah er belgier av marokkansk herkomst. Familien holdt til i Molenbeek en forstad til Brussel, hvor mange familier med innvandrerbakgrunn holder til. Han ble pågrepet i samme område.

Broren Mohamad Abdeslam har tidligere gått ut i pressen og bedt Salah om å overgi seg. I et intervju med RTBF fortalte Mohamad at han traff de to brødrene sine to-tre dager før Paris-terroren.

– For cirka seks måneder siden så jeg at de forandret seg. Men det å leve sunnere, å ikke drikke alkohol og å gå i moskeen en gang iblant, er ikke et tegn på radikalisering. De snakket ikke på en slik måte som ville ha tydet på det, mener han.

Han er overbevist om at brødrene hans ble blitt manipulert, ikke radikalisert.

Laster kart, vennligst vent...

Familien Abdeslam holdt til i Molenbeek-Saint-Jean, en forstad til Brussel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt