Paris: Storstreik mot pensjonsøking

Sinte franskmenn streiker i dag i protest mot myndighetenes planer om å heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år. Offentlig transport ble hardt rammet.

Togstreik i Frankrike

Mange tog sto og køene var lange på jernbanestasjoner i Paris i dag tidlig.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Det har blant annet ført til redusert kollektivtrafikk, stengte skoler og innstilte fly.

I Paris protesterte rundt 130.000 mennesker i gatene i ettermiddag. Også i byene Lyon, Toulouse og Marseille var det store protestmarsjer.

Rammet Paris

Streiken har virkninger over hele landet, men merkes kanskje best i Paris. Ifølge myndighetene er halvparten av togene til og fra hovedstaden innstilt, mens hvert fjerde t-banetog i Paris står.

På de store flyplassen Charles de Gaulle og Orly ved Paris er 15 prosent av flygningene innstilt mellom klokka 0700 og 1400 i dag.

Ingen flygninger mellom Oslo lufthavn Gardermoen og Charles de Gaulle ble berørt av streiken.

Også lærere og trykkere

Det franske utdanningsdepartementet opplyser at rundt en tredel av lærerne i grunnskolen og ti prosent på videregående trinn har holdt seg hjemme.

Ansatte i postverket, gassforsyningen og i en rekke private bedrifter er også oppfordret til å streike. Trykkeriarbeidere har fulgt oppfordringen og storaviser som Le Monde og Liberation kom ikke ut i dag.

Les: Demonstrasjoner mot sparetiltak

Les: Airbus-ansatte ut i streik

Les: Fransk togstreik øker transport- kaoset i sør

Franske arbeidstakere er misfornøyd med den sosiale profilen på regjeringens sparetiltak som politikerne bifalt i forrige uke. En gradvis opptrapping av pensjonsalderen fra 60 til 62 år innen 2018 og lengre opptjeningstid er det mest omstridte.

Myndighetene står fast

Omfattende demonstrasjoner har tvunget franske myndigheter til å gå tilbake på forslag om sosiale reformer de siste årene, men arbeidsminister Eric Woerth slår fast at vedtaket om økt pensjonsalder kommer til å stå fast.

Reformene har som mål å redusere statsunderskuddet til tre prosent av brutto nasjonalproduktet innen 2013, og er en hjørnestein i president Nicolas Sarkozys forsøk på å bli gjenvalgt om to år.

De seks fagforbundene som står bak dagens streik har planlagt over 200 demonstrasjonstog over hele Framkrike i ettermiddag.

- Vi håper at mer enn en million mennesker vil delta. Kanskje det kommer to millioner, sier Francois Chereque som leder ett av fagforbundene.

SISTE NYTT

Siste nytt