NRK Meny
Normal

Har tatt over i Elyséepalasset

I en seremoni full av maktsymboler, tok François Hollande over som Frankrikes president etter Nicloas Sarkozy.

Klokken 10.00 kom den påtroppende presidenten til Elyséepalasset hvor han ble møtt utenfor av den avtroppende, Nicolas Sarkozy.

Etter et solid håndtrykk på den enorme trappen, gikk de to inn til et privat møte, hvor blant annet Sarkozy ga Hollande kodene som kontrollerer Frankrikes atomvåpen og andre nasjonale hemmeligheter som presidenten har kontroll over.

François Hollandes samboer Valerie Trierweiler, som kom alene på den røde løperen utenfor palasset, ble møtt av Carla Bruni-Sarkozy og de lot seg avbilde sammen før de gikk inn.

De har vært knyttet spenning til hvilken formell rolle Trierweiler vil innta, gitt at forholdet mellom henne og Hollande ikke er formalisert.

Etter møtet forlot Sarkozy og hans kone presidentpalasset med bil, etter nye håndtrykk og høflige avskjedskyss på trappen.

Hollande avla deretter eden som landets nye president og holdt en innsettelsestale.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Francois Hollande og Nicolas Sarkozy

François Hollande og Nicolas Sarkozy utveksler håndtrykk utenfor Elyséepalasset.

Foto: MEHDI FEDOUACH / Afp

Blant de 400 som var til stede, var medlemmer av den franske nasjonalforsamlingen og tidligere franske statsministre blant andre. Andre var spesielt innbudt, i et Frankrike som er rausere med privatlivet til sine ledere enn de fleste nasjoner i Europa.

Blant de tilstedeværende var den forrige sosialistpresidenten François Mitterrands datter, Mazarine Pingeot. Datteren fikk Mitterand med sin elskerinne gjennom mange år, Anne Pingeot og ikke med sin kone Danielle.

Ferden til den nye presidenten gikk deretter med åpen bil – i et Paris som hadde skiftet fra solskinn til regnvær – gjennom Champs Elysée og til Den ukjente soldats grav ved Triumfbuen, hvor han la ned en krans slik tradisjonen ved presidentskifter er.

Til Berlin på første fly

Rett etter at det offisielle programmet i Paris er over, setter Holland seg på flyet til Berlin, for sitt første møte med forbundskansler Angela Merkel.

Et møte det er knyttet stor spenning til i forhold til krisen i eurosonen og kampen om den tyskdikterte sparepolitikken, som er blitt så forhatt i kriseland som Spania, Hellas, Portugal og Italia.

Valerie Trierweiler

Valerie Trierweiler er nå landets førstedame.

Foto: Jacques Brinon / Ap

I det Hollande reiser, blir det trolig kunngjort hvem som blir landets nye statsminister. Forhåndsfavorittene er Martine Aubry, leder av Sosialistpartiet og Jean-Marc Ayrault, som er partiets leder i nasjonalforsamlingen.

Jean-Marc Ayrault snakker tysk, og har gode kontakter på toppnivå i Tyskland, noe som kan være en viktig faktor, gitt at Hollande gikk til valg på å endre den nåværende økonomiske sparepolitikken i eurosonen for å få til større økonomiske vekst enn nå for å komme seg ut av krisen.

Europa trenger ny vei

François Hollande sa i sin innsettelsestale at Europa trenger en ny vei fremover, og la vekt på at langsiktighet for å få folk i arbeid må gå foran kortsiktige sparemål. Han nevnte også sosial rettferdighet og lovet også å være en brobygger i et Frankrike som blir stadig mer sosialt delt.

– Mandatet jeg har fått fra det franske folket, er å få Frankrike tilbake på beina med rettferdighet, åpne en ny vei i Europa, bidra til fred i verden og at planeten bevares.

– I dag ser jeg hvor stort press landet er under; omfattende gjeld, svak vekst, høy arbeidsledighet, svekket konkurranseevne, et Europa som strever med å komme seg ut av krisen.

– Mange i Europa venter nå på oss og følger med oss, sa Hollande, som sa at Frankrike er et land som alltid har taklet utfordringer.

– Jeg kommer til å foreslå en pakt til mine europeiske partnere som knytter nødvendigheten av reduksjon i budsjettunderskuddene sammen med helt nødvendig vekst i økonomien.

Han lovet å utøve presidentgjerningen med verdighet og enkelthet, et stikk til Nicolas Sarkozy som har vært kjent for sin mer prangende, temperamentsfulle og hardtslående stil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt