Hopp til innhold

Eierne av brannherjet tekstilfabrikk fengslet

Eierne av den brannherjede tekstilfabrikken Tazreen Fashion i Savar i Bangladesh der minst 111 mennesker brant inne, risikerer livstid i fengsel. Søndag meldte eieren og kona seg deg for retten i Dhaka.

Delwar Hossain, Mahmuda Akter

De to eierne av Tazreen Fashion, Mahmuda Akter og mannen Delwar Hossain, på vei til retten for å svare for fabrikkbrannen i 2012 der minst 111 syersker døde. Hossain og Akter ble arrestert og sendt til fengsel da de meldte seg i Dhaka søndag.

Foto: Ap

Tazreen tekstilfabrikk i Dhaka

Utbrente symaskiner på rekke og rad på tekstilfabrikken hvor over tusen kvinner arbeidet i ni etasjer da det brøt ut brann i november 2012. 111 av dem mistet livet i den voldsomme brannen.

Foto: STR / Afp
Ahenur døde i Tazreen-brannen

Sønnen til en av syerskene på Tazreen-fabrikken viser fram bilde av moren Ahenur som døde i fabrikkbrannen.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp
Fabrikkbrann i Bangladesh

Alle de ni etasjene på Tazreen Fashion ble ødelagt i den voldsomme brannen 24. nov. 2012.

Foto: Hasan Raza / Ap
Mahfuza sliter med skader etter brannen i tekstilfabrikken Tazreen

Mahfuza reddet livet i Tazreen-brannen, men slet ennå med skader etter brannen ett år etter, og har ikke kunnet søke nytt arbeid som syerske.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Delwar Hossain og kona Mahmuda Akter er siktet for drap etter at en voldsom brann ødela deres ni etasjer store tekstilfabrikk i Ashulia-distriktet i Savar, 30 km nord for hovedstaden Dhaka i 2012.

Til sammen 13 personer, blant dem eierne, direktøren og sikkerhetspersonell på Tazreen Fashions Ltd, er siktet for brannstiftelse, uaktsomt drap og uaktsomhet med døden til følge. Alle risikerer livstid i fengsel om de blir dømt.

Arrestordre på eierne ble utstedt like før jul av påtalemyndigheten. Det er uklart hvorfor de to ikke har vært pågrepet tidligere. Ifølge nyhetsbyrået AFP har eierparet levd helt åpent i Dhaka.

Aktor Anwarul Kabir sier paret meldte seg for statsadvokaten i Dhaka søndag. Søndag ettermiddag møtte eierparet i retten, hvor de ba om å bli satt fri mot kausjon. Dommeren avslo ønsket, og sendte dem i fengsel i påvente av rettssaken.

Ingen nødutganger

Det var over 1000 arbeidere i fabrikkbygningen da brannen startet i første etasje om kvelden lørdag den 24. november 2012. Den spredte seg raskt i den ni etasjer høye bygningen.

Overlevende etter brannen har fortalt at de fikk beskjed av ledelsen om å bli værende på fabrikken da brannalarmen gikk. Fabrikken hadde tre utganger, men alle var i første etasje der brannen startet. Noen øyenvitner rapporterte om at utgangsdørene var låst.

– Arbeiderne hadde ikke sjans til å komme seg ut da brannen spredte seg i bygningen, sa brannsjef Shahidullah den gang. Han la til at en eneste nødutgang hadde reddet mange liv.

Brannmannskaper kjempet i 17 timer med å få slukket brannen. Brennbart garn og mye tekstiler gjorde at flammene fikk godt tak. Mangel på vann i området førte til at det tok lang tid å slukke.

Hoppet fra vinduene

Mange av ofrene døde da de hoppet fra vinduene for å slippe unna flammene. Overlevende fortalte om panikk og kaotiske tilstander da folk desperat forsøkte å komme seg ut av den brennende bygningen. Minst 150 ble alvorlig skadet da de flyktet.

Etterforskningen klarla ganske tidlig at brannen trolig var påsatt. Anklager om sabotasje dukket også opp. Siden kom etterforskerne til at brannen skyldtes en elektrisk kortslutning, men mange av de berørte har ikke slått seg til ro med det.

– Vår konklusjon er at dette var en sabotasjehandling. Vi er i ferd med å finne ut hvem sabotørene var, og alle skyldige vil bli stilt til ansvar, sa innenriksminister Mohiuddin Khan Alamgir en uke etter brannen.

Brannen skjedde i industribeltet rundt den bangladeshiske hovedstaden Dhaka hvor det ligger tusenvis av små og store fabrikker. Tazreen-fabrikken er blant de større og var en av sju fabrikker som Dalwar Hossein og kona eier.

Rett etter brannen avviste Hossein at regler var brutt og at fabrikken var utrygg.

Ifølge siktelsen mot Hossain ble byggeforskriftene brutt da fabrikken ble oppført. Bygningen var for spinkelt dimensjonert, og en rekke sikkerhetsregler skal ha vært brutt. Trappene i den ni etasjer høye bygningen skal ha vært for smale og for dårlig merket.

Farlige arbeidsforhold

Demonstrasjon mot tekstilindustrien i Bangladesh i San Francisco.

I mange land demonstrerte folk mot at store kleskjeder kjøper billige klær fra farlige klesfabrikker i fattige land. Her fra San Francisco i USA.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

Over 1300 arbeidere døde da denne fabrikkbygningen i Dhaka kollapset i april 2013.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Det er rundt 4 500 tekstilfabrikker i Bangladesh, og de lager klær til mange av de store kleskjedene i Vesten, deriblant H & M, Marks & Spencer, Carrefour og Wal-Mart.

Syerskene på Tazreen lagde klær for blant andre Disney Pixar, C & A, Sears, Wal-Mart og ENYCE, et merke eid av den amerikanske rapperen Sean «Diddy» Combs. Lønnen var på 230 kroner uka.

Bare et halvt år etter storbrannen i Savar mistet over 1300 arbeidere livet da en annen tekstilfabrikk raste sammen i utkanten av Dhaka.

Klesproduksjon står for 80 prosent av Bangladeshs eksportinntekter. Rundt fire millioner er sysselsatt i denne industrien, og de er blant de dårligst betalte i verden. Flere ganger har tekstilarbeidere protestert og krevd høyere lønn og bedre og tryggere arbeidsforhold.

Organisasjonene som jobber for etisk handel har presset på for å få de store kleskjedene til å undertegne en omfattende avtale om sikkerhet for arbeidere i Bangladesh. Det er håp om at dette kan bli et vendepunkt for klesbransjen.

SISTE NYTT

Siste nytt