NRK Meny
Normal

Papandreou vant tillitsvoteringa

Et flertall i den greske nasjonalforsamlinga ga Papandreous regjering støtte til å fortsette.

Video Demonstrasjon Hellas

Det var store opptøyer i Aten i forbindelse med tirsdagens avstemming.

Etter mange timers debatt tirsdag kveld, stemte det greske parlamentet over om de har tillit til statsminister Papandreous nye regjering ved 23-tida tirsdag kveld.

Papandreou vant tillitsvoteringa. 155 stemte for at regjeringa skulle fortsette, mens 143 stemte mot, melder nyhetsbyrået AFP.

– Dagens avstemning er en kontrakt med det greske folket, sa statsministeren til nasjonalforsamlinga etter at seieren var et faktum.

Den sosialistiske regjeringa er hardt pressa mellom innstramningskravene fra EU og IMF, mistro i finansmarkedene og landets befolkning.

Store demonstrasjoner

Minst 20.000 grekere hadde samla seg utenfor nasjonalforsamlinga i Aten for å demonstrere mot regjeringas krisepolitikk. Demonstrantene ropte slagord mot politikerne og brukte laser mot opprørspolitiet som forsøkte å holde situasjonen under kontroll.

Innstramningene er et absolutt vilkår for at EU skal yte mer hjelp til det konkurstrua landet. Allerede om én uke skal en ny sparepakke godkjennes av det samme parlamentet.

Dersom Papandreous nye regjering hadde misyktes i å få den nødvendige parlamentariske støtten under avstemninga tirsdag, vil det blitt stilt spørsmål om hvorvidt regjeringa kan få gjennom den nye sparepakken.

Vil overgå EU og IMFs krav

Under debatten i forkant av dagens avstemning sa den greske finansministeren at Hellas vil gå lenger enn EU og IMF krever for å overføre neste del av lånesummen.

Evangelos Venizelos sa ifølge NTB at regjeringa vil gå inn for bredere og raskere kostnadskutt enn planlagt.

Han lovet samtidig skatteendringer og tiltak som vil støtte opp om ei positiv utvikling.

Demonstrasjoner i Hellas

Titusenvis hadde møtt fram foran nasjonalforsamlinga for å demonstrere mot kuttene.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt