Papandreou i møte om samlingsregjering

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou holdt lørdag formiddag et møte med president Karolos Papoulias om dannelse av en ny samlingsregjering.

Statsminister Hellas George Papandreou

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou på vei til presidentpalasset i Aten.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Statsministeren varslet i en tale til nasjonalforsamlingen fredag at han ville forsøke å få på plass en ny regjering. I talen åpnet han for selv å tre til side.

Med knappe åtte stemmer vant Hellas' statsminister Girogios Papandreou tillitsvotumet i den greske nasjonalforsamlingen fredag kveld.

Bare timer senere møtte Papandreou president Papaoulias for å snakke om dannelsen av en ny samlingsregjering.

Etter å ha snakket med president Papoulias sier Papandreou at samtaler om en koalisjonsregjering vil «begynne snart».

– Mitt mål er umiddelbar dannelse av en samarbeidsregjering. Mangel på enighet vil skape bekymring blant våre europeiske partnere om vårt lands medlemskap i eurosonen, sa statsministeren da han møtte presidenten, ifølge Reuters.

– For å kunne skape et bredere samarbeid, vil vi begynne de nødvendige prosedyrene snart, sa Papandreou til journalister utenfor presidentens palass etter møtet.

Nødvendig

Papandreou mener en samlingsregjering, som skal styre landet de neste fire månedene, er nødvendig for å vise at Hellas ønsker å fortsette å være med i eurosonen.

I forkant av tillitsvotumet tok Papandreou til orde for en samlingsregjering. Han åpnet også for at en slik regjering kunne styre videre uten ham.

– Det siste jeg bryr meg om, er min egen stilling, fremholdt han under talen.

Antonis Samaras

Leder for opposisjonen, Antonis Samaras, støtter tanken på en samlingsregjering.

Foto: STRINGER / Reuters

Krever fortsatt avgang

Før Papandreou talte for nasjonalforsamlingen fredag kveld opplyste regjeringskilder at han hadde inngått en avtale om å gå av slik at finansminister Evangelos Venizelos skal kunne danne en ny samlingsregjering.

Avtalen betinget imidlertid at Papandreou ville trekke seg i sin tale til nasjonalforsamlingen.

Seieren i tillitsvotumet øker sannsynligheten for at Hellas vil godta eurolandenes redningspakke. Samtidig er det nå lite trolig at det blir nødvendig å skrive ut nyvalg i nær framtid.

Opposisjonsleder Antonis Samaras likevel sin oppfordring om å skrive ut nyvalg lørdag, og at Papandreou går av.

Samaras sier imidlertid også at han støtter planen om en midlertidig samlingsregjering, med det mål å sikre at EUs krisepakke blir vedtatt.

Se video: Eurokrisen på 1 - 2 - 3.

Video Eurokrisen på 1-2-3

Eurokrisen på 1-2-3.

SISTE NYTT

Siste nytt