Kan få jobben med å lede Hellas gjennom krisemåneder

Personen som skal overta Hellas' konkursbo blir utpekt i dag. Lucas Papademos er tidligere sentralbanksjef i Hellas og visesentralbanksjef i EU. Og de fleste kommentatorenes favoritt.

Lucas Papademos

Lucas Papandemos har vært Den europeiske sentralbankens nestleder.

Foto: European Central Bank

Tre statsministerkandidater skal ha blitt diskutert på det greske toppmøtet i går kveld. I tillegg kommer en fjerde – dagens finansminister. Men det er mannen som ledet Hellas fra drakmer til euro som seiler opp som toppkandidat.

EU-toppjobber

Den greske opposisjonslederen Antonis Samaras skal ha foreslått sitt eget partis visepresident Stavros Dimas, tidligere EU-kommisjonær for miljøsaker, på møtet i går, skriver den engelskspråklige Athens News.

Statsminister Papandreous førstevalg skal ha vært den erfarne økonomen Lucas Papademos, med professor Nikiforos Diamandouros, EU-ombudsmann, som alternativ.

Men mandag er de to kandidatene som nevnes hyppigst, Hellas' finansminister Evangelos Venizelos, i tillegg til Papandreous førstevalg Papademos.

Vanskelig farvann

Greske medier venter at de to partilederne Samaras og Papandreou vil samle seg om Lucas Papademos i løpet av dagen.

Eurosonens finansministere sitter fra i ettermiddag i møte i Brussel og venter på et navn: Statsministeren som på vegne av de to største greske partiene skal styre Hellas gjennom brottsjøene fram til nyvalg på en ordinær skal holdes i februar.

Papademos nyter stor respekt internasjonalt for sine brede finanskunnskaper. En slik bakgrunn kan være avgjørende for utformingen av den greske redningspakken. Mange av detaljene i pakken er ikke falt på plass, og presset fra Brussel vil neppe lette med det første.

Stor tillit i eurosonen

En person som allerede har stor tillit i resten av eurosonen kan være gull verdt for Hellas når nye utbetalinger skal mottas – forhåpentligvis før Hellas løper tom for penger om få uker.

Og favoritten har altså seilt i urent farvann før. Papademos ledet Hellas' sentralbank fra 1994 til 2002, og styrte det greske samfunnets overgang fra drakmer til euro. Nå krysser europeiske ledere fingrene for at han ikke skal måtte lede dem tilbake til drakmer igjen.

Etter sentralbanksjef-jobben ble han visepresident i Den europeiske sentralbanken. Der arbeidet han fram til i fjor.

I kveld klokken 19 norsk tid har Hellas' president Papoulias innkalt lederne for alle de store partiene til nytt forhandlingsmøte. Da er trolig Papandreou og hans nye samarbeidspartner, leder for den konservative opposisjonen, Antonis Samaris, allerede enige om hvem som skal lede samarbeidsregjeringen fram til 19. februar.

Lucas Papademos (t.v.) og Jean-Claude Trichet

Visepresident Lucas Papademos (t.v.) og president Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken i 2009.

Foto: Thierry Charlier / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt