Mexico: Pansrer bilene sine i frykt

Pansrede biler er ikke lenger forbeholdt mektige politikere og rike forretningsmenn. Et økende antall skuddvekslinger og kidnappinger gjør det utrygt å leve et hverdagsliv i Mexico.

Pansret bil på utstilling i Mexico City

Mange lar seg friste av ekstra god beskyttelse i Mexico. Denne pansrede bilen er vist fram ved en utstilling i Mexico City tidligere i år.

Foto: DANIEL AGUILAR / REUTERS

Flere og flere mexikanere pansrer kjøretøyene sine fordi de ser på det som en nødvendighet - ikke luksus, skriver USA Today.

Alle er et mål

Carlos Nader, eier Protecto Glass International

Carlos Nader eier selskapet Protecto Glass International, som har spesialisert seg i å sikre kjøretøy mot tyveri og kulehull.

Han forteller at kundene nå i større grad inkluderer middelklassen, for eksempel menn som eier mindre bedrifter og som tidligere har blitt utsatt for tyveri.

– Vi får inn Hondaer, SUV'er og små lastebiler.

Pansrer for 80 millioner dollar

Pengeutpressing er blitt hverdagslig i enkelte deler av Mexico. Kidnappinger har økt med over 300 prosent i løpet av de siste fem årene, og siden desember 2006 har flere enn 28 000 mexikanere blitt drept i ulike episoder som alle knyttes til narkokartellene i landet.

Et pistolskudd har gått gjennom ruta på en bil i Ciudad Juarez

Et pistolskudd har gått gjennom ruta på en bil i Ciudad Juarez. Skuddvekslingen skjedde tidligere denne måneden.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Volden har økt interessen for å sikre personlige kjøretøy.

En industrigruppe i Mexico antar at etterspørselen har økt med 10 prosent de siste årene og mener markedet tar inn rundt 80 millioner dollar hvert år, nærmere 480 millioner kroner.

Enkelte bilfabrikker selger nå skuddsikre modeller ved mexikanske forhandlere, som Mercedes-Benz, Volvo og Volkswagen.

Flere mexikanere betaler opp mot 80 000 dollar, nær 480 000 kroner, for en pansret bil.

De pansrede bilene var et sjeldent syn i Mexico for 20 år siden, slike sikkerhetstiltak var forbeholdt rike forretningsmenn og mektige politikere. Nå melder bransjen om at de bruker lignende pansring på Ferrariene til ulike kjendiser, SUV'ene til direktører og Nissans biler som tilhører ingeniører og forretningseiere.

Les: – Bo på sikre hoteller, ikke gå dyrt kledt og ta ingen omveier
Les også: Over 100 drept på en uke

– Falsk trygghet

Ødelagt bilvindu i Acapulco

I Acapulco døde minst fire etter en biljakt og påfølgende skuddveksling i oktober.

Foto: Bernandino Hernandez / Ap

Den økte etterspørselen har gitt amerikanske selskap mye å gjøre. I San Antonio har de merket en firedoblet økning til det mexikanske markedet iløpet av de siste fem årene, og det kreves ofte raske leveringer.

– I de seneste årene har det ikke bare vært elitemarkedet. Det er mange flere nå fra midtsjiktet av markedet, den øvre middelklassen, som søker beskyttelse, sier administrerende visepresident i The Texas Armoring Corp., Jason Forston.

Han forteller at han har pansret biler fra Kia, det sør-koreanske bilmerket som ikke er blant de dyreste kjøretøyene.

Mexicos regjering mener pansringen gir en falsk trygghet.

– Folk følger ikke lenger generelle sikkerhetstiltak, men skaffer seg et pansret kjøretøy, sier Raúl Tovar, talsmann for sikkerhetssekretariatet i Mexico City.

SISTE NYTT

Siste nytt