NRK Meny
Normal

Panikkrush etter jodtabletter i Asia

Atomkrisen i Japan har ført til panikkjøp av jodtabletter både på apotek og nett, og flere vestlige produsenter er allerede gått tomme.

Japanske apotek tømmes nå for munnbind og jod-tabletter.

Japanske apotek tømmes nå for munnbind og jod-tabletter

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Etter nok en eksplosjon i en reaktor på Futushima-kraftverket i Japan natt til tirsdag norsk tid og forhøyede radioaktive verdier i hovedstadsområdet også, har etterspørselen etter jordtabletter steget til værs og hamstringen begynt.

Japanske apotek er i ferd med å tom for jodtabletter, og mange forsøker å skaffe seg en forsyning via nettleverandører.

På nettauksjonsstedet eBay gikk en pakke med 14 tabletter for 540 dollar på det meste.

To amerikanske jodprodusenter er i ferd med å tømme lagrene sine, for å etterkomme etterspørselen. Ordrene hoper seg opp, mens de forsøker å produsere nytt.

Nukepills.com har gått tom både for tabletter og drikkbar jodvæske, det samme har Anbex gjort.

Derfor virker jod

Når man brenner uran i en atomreaktor - for å frigjøre energi - dannes det i prosessen andre radioaktive stoffer, inkludert jod.

Radioaktive stoffer er kreftfremkallende, og det er spesielt skjoldbruskkjertelen som opptar stoffene. Inntak av kaliumjod blokkerer til en viss grad opptaket av annen radioaktiv jod i kjertelen.

Radioaktivt jod brukes i små mengder innen medisinsk behandling. Blant annet i behandling av thyreotoksikose og til å undersøke skjoldbrukskjertelens funksjon. Også røntgenkonstrastmilder inneholder jod, det samme gjør enkelte miksturer.

Jod tilsatt i sprit har tidligere vært brukt som desinfeksjonsmiddel av huden.

Kaliumjod-tabletter

- Skal bare anvendes i forbindelse med atomuhell etter anvisning fra myndighetene, står det skrevet på pakningen fra denne produsenten.

Foto: DIRK WAEM / Afp

WHO advarer

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer nå mot hysteri og selvmedisinering.

I går og i dag steg panikken rundt radioaktivitet på sosiale nettsamfunn slik at FN-organet gikk ut med en advarsel på Twitter.

- Konsulter din lege før inntak av jodtabletter. Bedriv ikke selvmedisinering, lød meldingen.

WHO understreker at jod ikke er et radioaktivt motmiddel, og at det eksempelvis ikke beskytter mot det radioaktive grunnstoffet cesium. Det er også forbundet med fare for fosteret hvis gravide kvinner bruker jod.

- Smør deg med jod

Også i andre land, som Indonesia, er det stor pågang etter jod.

- Det er helt sprøtt, folk har lest om situasjonen i Japan og kommer hit og forlanger tabletter. Men normalt har ikke apotekene mye eller noe jodtabletter på lager - kun vanlig jodoppløsning, sier farmasøyt Paul Ho i Kulala Lumpur til nyhetsbyrået AFP.

Apoteket er allerede utsolgt for oppløsning.

- Det sendes nå rundt tekstmeldinger og e-poster om at smører du jodoppløsning rundt nakken, så hindrer det opptak av radioaktivitet, sier farmasøyten noe oppgitt.

Også i Kina, Hong Kong og Filippinene blir folk via uoffisielle kanaler nå advart om faren og bedt om å ta forholdsregler, blant annet rådet om å smøre på seg jodoppløsning.

En av alarmmeldingene som sirkulerer, har avsender BBC - noe den den britiske kringkastingsselskapet tar avstand fra.

- Disse advarslene er rett og slett tull. Folk må nå ikke fullstendig panikk, sier Malaysias helseminister Liow Tiong Lai til AFP.

- Men selvsagt følger vi nøye med.

En kinesisk ekspert på såkalt biomedisin beskriver faren for andre asiatiske land som svært liten.

- Men skulle det bli en total nedsmelting i Fukushima, kan alle land i regionen påvirkes, sier Stephen Tsui.

I Taiwan har myndighetene startet forberedelsene med å dele ut 100.000 rasjoner med jodtabletter til beboere i nærheten av to kjernekraftverk nær Tapei.

Filippinenes helseminister sier de ikke har bestilt noen forsyninger ennå, men sier til AFP at «...vi vet hvor vi kan få tak i det».

I Sveits pakkes det nå jodforsyninger som skal sendes til landets ambassade i Tokyo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt