Sammenligner koranbrenning med moskéen på Ground Zero

Sarah Palin refser menigheten i Florida som planlegger å brenne Koranen 11. september.

Sarah Palin

Sarah Palin er fortsatt politisk aktiv, og holdt nylig en tale på et stevne i regi av Tea Party-bevegelsen.

Foto: ALEX WONG / Afp

Det er den evangelisk-kristne menigheten «The Dove World Outreach Center» i Florida som truer med å brenne Koranen i sin markering av niårsdagen for terrorangrepene mot USA.

Den tidligere Alaska-guvernøren mener brenningen vil virke mot sin hensikt, og kaller det den «ufølsom og unødvendig provokasjon, mye på samme måte som å bygge en moské på Ground Zero», skriver Daily Mail.

Planene om å bygge en moské i nærheten av der World Trade Center sto, har ført til en hissig debatt i New York og resten av USA.

– Vi trenger ikke å være enige i teologiske spørsmål, men å tolerere hverandre uten å provosere til unødvendige konflikter er den eneste måten vi kan sikre et sivilisert samfunn på, skriver Palin videre.

Den tidligere republikanske visepresidentkandidaten stiller seg dermed bak Obama-administrasjonen og den politiske venstresiden, som ber menigheten om å droppe markeringen.

President Barack Obama kaller bokbrenningen en rekrutteringsfest for Al Qaida.

– Det kan føre til alvorlig vold og sette amerikanske soldaters liv i fare på steder som Pakistan og Afghanistan. Det kan også føre til økt rekruttering av folk som kunne være villig til å sprenge seg i lufta i amerikanske eller europeiske byer, sier Obama til ABC.

Pastor Terry Jones ved The Dove World Outreach Center i Florida planlegger å brenne koranen 11. sept

Pastor Terry Jones vil ikke avlyse bokbrenningen 11. september.

Foto: John Raoux / Ap

– Har fått over 100 dødstrusler

Menigheten «The Dove World Outreach Center», som har færre enn 100 medlemmer, ledes av pastor Terry Jones. Han har tidligere hevdet at Islam er djevelens religion, og mener USAs grunnlov gir ham rett til å brenne Koranen.

Palin henvender seg direkte til pastoren på sin egen Facebook-side, og advarer ham mot at brenningen ikke vil fremstå som noe annet enn ondsinnet religiøs intoleranse.

– Dersom det endelige poenget ditt er å bevise at den kristne læren om nåde, rettferdighet, frihet og likestilling er fundamentet til landet vårt, er taktikken din fullstendig kontraproduktiv, skriver Palin.

– Bokbrenning er uforenlig med amerikanske idealer, skriver hun videre.

Jones hevder han har fått over 100 dødstrusler, men fremholder at bokbrenningen vil gå som planlagt.

– Vi har vært under hardt press for å avlyse hendelsen, men på det nåværende tidspunkt har vi ingen planer om det. Vi har også, som mediene ikke har fått med seg, fått ganske mye støtte, sier Jones.

Flere tilhengere av bokbrenningen har sendt kopier av Koranen i posten, og Jones skal nå ha over 200 kopier å brenne.

Pakistanske demonstranter brenner et amerikansk flagg i protest mot Koran-brenningen

Pakistanske demonstranter brenner et amerikansk flagg i protest mot den planlagte bokbrenningen.

Foto: ASIM TANVEER / Reuters

Ber Obama om hjelp

Både utenriksminister Hillary Clinton og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har advart mot følgene det kan få , og flere land fordømmer menighetens planer.

Pakistans president Asif Ali Zardari kaller den planlagte handlingen foraktelig, og sier den kan skade forholdet til muslimer verden over, melder nyhetsbyrået AFP.

– Enhver som så mye som tenker på en slik foraktelig handling må lide av et sykt sinn og en syk sjel, sier Zardari.

Indonesias president har sendt et brev til Barack Obama, der han ber presidenten om å gripe inn og stanse bokbrenningen.

– I brevet skriver presidenten at Indonesia og USA bygger bruer mellom den vestlige verden og islam. Dersom brenningen av Koranen blir gjennomført, vil denne innsatsen være forgjeves, sier presidentens talsmann Teuku Faizasyah.

India oppfordrer også amerikanske myndigheter til å hindre brenningen, og ber indiske medier om å ikke vise bilder av hendelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt