NRK Meny
Normal

Palin møter «Palin»

I kveld stiller kanskje en «dobbel» Sarah Palin opp i TV-programmet Saturday Night Live.

Tina Fey og Sarah Palin

Tina Fey og Sarah Palin.

Foto: HO / SCANPIX

Republikanernes visepresidentkandidat, som den siste måneden har blitt parodiert av Tina Fey på SNL, fortalte i går at hun ville delta i programmet - men at hun ennå ikke hadde sett manuskriptet for rollen.

Mer enn bare "You Betcha"

Ifølge Politico er det en ganske liten rolle som Palin skal ha, men hun skal få lire av seg mer enn bare én replikk.

TV-stasjonen NBC, som sender SNL, ville ikke bekrefte at Palin skulle være med, men Politicos kilde hevder å vite at Palin ikke bare skal delta i showet med en av sine punchliner som for eksempel "You Betcha."

Feys tre parodier av Palin kan kalles Saturday Night Lives største suksess, og innslagene er i USA omtrent like mye snakket om som originalen selv. Seertallene har økt med 50 prosent etter at Fey satte i gang med Palin-parodiene.

Tina Fey som Sarah Palin og Amy Poehler som Hillary Clinton

Tina Fey som Sarah Palin og Amy Poehler som Hillary Clinton.

Foto: Dana Edelson / AP

Men det er ikke kjent om hun selv vil være Palin sammen med Palin.

LES OGSÅ: - Monty Python kunne ha oppfunnet Palin

Aner ikke hva sketsjen handler om

Vanligvis pleier gjester på SNL å delta i diskusjoner omkring manuskriptene hele uken før sending, og i prøver og øvinger i forkant av helgen. Men Palin er kjent som en mester med telepromptere og stikkordskort, så hun trenger ikke å pugge sine replikker.

Til radioverten Neal Boortz i går morges, fortalte Palin at hun ikke hadde set noe manus, og at ingen hadde så mye som hintet om hva sketsjen hennes handler om.

NETT-TV: Se TV-innslag fra alle presidentkampene siden 1960

- Jeg kan se Russland fra huset mitt

Blant sketsjene Fey har gjort suksess med på Palins bekostning, er vitsen om at "jeg kan se Russland fra huset mitt", som tar opp kritikernes holdning til Palin og hennes mangel på utenrikspolitisk erfaring.

Sarah Palin

Sarah Palin - den originale.

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Palin var et overraskene valg som McCains VP-kandidat, da han i august - på sin 72-årsdag - annonserte hvem han ville ha med seg inn i Det hvite hus.

Hun har gjort stor suksess blant konservative kristne, som beundrer hennes folkelige stil, og hun blir latterliggjort av Barack Obamas tilhengere - blant annet takket være Feys parodier.

LES OGSÅ: - Jeg er en pitbull med leppestift

Parodiene påvirker velgerne

- Jeg tror McCains stab hadde vært mye lykkeligere dersom Fey ikke hadde gjort så stor lykke med parodiene av Palin, sier Sherry Bebitch Jeffe, politisk analytiker ved University of Southern California, til Reuters. Og hun legger til:

Tina Fey

Tina Fey - den uoriginale Sarah Palin.

Foto: Reed Saxon / AP

- Parodiene er med på å forme velgernes oppfatning av Palin.

Men Palin er ikke den eneste som er blitt hengt ut på SNL. Demokratene Obama, Hillary Clinton og Joe Biden har alle fått smake steken. Og i løpet av den lange, pågående valgkampen har både Obama og McCain vært deltagere på showet.

LES OGSÅ: Nå blir det dobbel Hillary

Satiren tør mer og går lenger enn nyhetene

Satireprogram som The Colbert Report, Jon Stewarts The Daily Show og vitser av David Letterman og Jay Leno og deres like, går gjerne lenger enn det vanlige nyhetssendinger tør, ifølge Robert Thompson, professor i media og populærkultur ved Syracuse University.

- Vi er inne i en tid der journalister er redde for å bli anklaget for å hakke på folk. Komedier er ikke bare innflytelsesrike - i det siste har de blitt en viktig del av den vanlige samtalen blant amerikanere, sier Thompson.

- Det Jon Stewart og Tina Fey gjør er ikke bare hysterisk morsomt, men de bruker også komikk til å få oss til å tenke over det vi virkelig burde lure på.

Fey selv sier at hun har hygget seg med suksessen, men legger til at hun håper hun slipper å parodiere Palin etter 4. november:

- Hvis hun vinner er jeg ferdig. Jeg kan ikke gjøre dette i fire år. Og med ferdig mener jeg at jeg forlater Jorden.

Video nsps_upload_2008_10_17_18_48_51_392.jpg

Video: Se også vitsene John McCain og Barack Obama slo av i går.

Se parodiene hos Saturday Night Live

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt