Hopp til innhold

Palin forsvarte USAs våpenlover

På et møte i den internasjonale jaktklubben Safari Club i Reno i delstaten Nevada, snakket Sarah Palin om retten til å bære våpen.

Sarah Palin-button

Sarah Palin-buttoner var til salgs utenfor Safari Club-møtet i Reno i helgen.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

Den tidligere Alaska-guvernøren og republikanske visepresidentkandidaten holdt en 40 minutter lang tale til omtrent 2000 medlemmer av Safari Club, skriver Reno Gazette Journal.

– Vi må følge med

Ifølge Daily Beast var Palin i ferd med å snakke om datterens deltagelse i TV-programmet «Dancing With the Stars» da hun plutselig kom på at de tilstedeværende kanskje ikke var spesielt følsomme til slikt. Derfor gikk hun brått over til å snakke om grunnlovens andre tillegg, retten til å bære våpen.

Safari Club-møte i Reno, Nevada, USA

11 år gamle Harrison Atwood får prøve en Trijicon-rifle på Safari Club-møtet.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

– Dette de nå snakker om i Det hvite hus, president Obamas forsøk på å begrense våre andre grunnlovstillegg-rettigheter enda mer, sa Palin da hun ble avbrutt av flere som begynte med burop.

Palin sa videre: «Vi må følge nøye med på hva de sier til oss. Bare tenk om vi hadde hatt enda strengere våpenkontroll!»

Snakket om Tucson-massakren

De som organiserte Safari Club-møtet annonserte at Palin skulle delta bare en uke etter massakren i Tucson, Arizona, der seks personer ble drept og kongressmedlemmet Gabrielle Giffords ble skutt i hodet.

Safari Club-møte i Reno, Nevada, USA

Smith & Wesson-revolvere på utstilling på Safari Club-møtet.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

Palins første svar på Tucson-skytingen førte til kritikk fra begge sider av amerikansk politikk. I en nesten åtte minutter lang video-tale uttrykte hun sympati for ofrene, men hun gikk også til angrep mot de som mente at hennes rolle i politikken - og særlig det famøse kartet med siktemerker som ble brukt foran kongressvalget i november i fjor - hadde noen sammenheng med og hadde nørt opp under den harde politiske retorikken i USA.

I sitt første intervju etter videoen, nektet Palin å beklage uttalelsene om blodangklager (blood libel), et begrep som historisk er brukt anklagende om at blant annet jøder skal ha drept barn for å bruke blodet deres i religiøse seremonier.

Til Fox News avviste Palin at hun ikke kjente til den historiske betydningen av uttrykket:

– Blodanklager betyr selvsagt at man blir uriktig anklaget for å ha blod på hendene, og det er nettopp det som er skjedd her, sa Palin, ifølge New York Times.

Safari Club-møte i Reno, Nevada, USA

Kathy Hansen tester en rifle på Safari Club-møtet.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

I sin tale i Safari Club i Reno lørdag, var Palin også innom Tucson-massakren. Ifølge Daily Beast sa hun:

– Mitt hjerte verker for familiene til de som mistet livet på grunn av en forvirret, ond kriminell. Og akkurat som dere, ber også jeg for ofrene, for at de skal bli friske, og jeg følger nøye med med på nyheter om kongressmedlemmet Gabby Giffords. Jeg heier på henne og er så takknemmelig for at livet hennes ble spart.

Deretter kom hun til poenget:

– Men vi må ikke la denne tragedien tukle med våre grunnlovsnedlagte rettigheter, inkludert det andre grunnlovstillegget. Pass dere for det som kommer.

Retten til å bære våpen

Det andre grunnlovstillegget sikrer retten til å ha og bære våpen, og ble lov sammen med resten av tilleggene i Bill of Rights i 1791.

Også i nyere tid har denne retten blitt bekreftet av USAs høyesterett. Tillegget beskytter retten til å ha våpen selv om man ikke er i forsvarstjeneste, og å bruke dette våpenet på tradisjonelt lovlig vis, som for eksempel til selvforsvar i hjemmet.

Men våpenkontroll-saken er under konstant debatt i USA, ikke minst etter skytingen i Tucson - der Safari Club tilfeldigvis har sitt internasjonale hovedkvarter.

På venstresiden kjempes det for strengere kontroll - en kamp president Barack Obama ifølge Daily Beast har planer om å delta i de kommende ukene. Mens høyresiden gjør seg klare til å forsvare det andre grunnlovstillegget.

Safari Club-møte i Reno, Nevada, USA

Ti år gamle Taine Eriksen prøver en jaktrifle.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

En skuffelse som president

Blant de som ønsker strengere våpenlover, er New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

– Hver dag blir 34 amerikanere drept av våpen - og de fleste er kjøpt ulovlig, sa Bloomberg forrige uke.

Barack Obama under valgkampen i 2008

2008: Presidentkandidat Barack Obama ønsker strengere våpenlover.

Foto: Jae C. Hong / AP

President presses fra sitt eget parti til å gjøre våpenlovene strengere, men saken er et politisk minefelt. Retten til å eie våpen er en del av den amerikanske kulturen, og å gå til angrep mot våpeneiere med under to år til neste presidentvalg kan neppe regnes som en snarvei til gjenvalg.

Mens det er protester etter massakre som den som skjedde i Tucson, blir forsøk på å følge opp protestene med tøffere lover som regel overkjørt av motstandere fra Republikanerne og våpenforkjempere fra National Rifle Association.

Og nettopp på grunn av den politiske situasjonen i USA nå, er forslagsstillerne mest interessert i å presse presidenten til bare å forsøke å forby typen ammunisjon som Tucson-skytteren bruke, ifølge New York Times.

Det er ventet at presidenten i løpet av kort tid selv vil ta opp temaet, ifølge både Obamas talsmann Robert Gibbs og hans rådgiver David Axelrod, men ingen har en dato.

Da han var delstatssenator i Illinois støttet Obama tøffere våpenlover, og i valgkampen i 2008 gikk han mot lovforslag som tillot skjulte våpen og støttet lovforslag som krevde bakgrunnssjekk av våpenkjøpere. Men som president har han så langt skuffet de som ønsker strengere våpenlover.

SISTE NYTT

Siste nytt