NRK Meny
Normal

Palestinernes statsminister går av

Palestinernes statsminister, Salam Fayyad, sier han går av for å bane vei for en nasjonal samlingsregjering.

Palestinernes regjeringssjef Salam Fayyad

Palestinernes statsminister Salam Fayyad sier han går av.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Fayyad leverte sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas og han kom med meldingen i en skriftlig uttalelse i dag.

Avgangen vil praksis vil skje etter at det er dannet en palestinsk samlingsregjering, men likevel senest innen utgangen av mars.

Fayyad, som tidligere var økonom i Verdensbanken, ble utnevnt til statsminister etter at Hamas tok kontrollen over Gazastripa i 2007.

Samtalene gjennopptas

President Mahmoud Abbas mottar statsminister Salam Fayyads avskjedssøknaden

President Mahmoud Abbas (v) mottok statsminister Salam Fayyads avskjedssøknad i dag.

Foto: Thaer Ganaim / AP

Meldingen fra Fayyad kom rett før gjenopptakelsen av samtaler mellom president Abbas’ parti Fatah og Hamas. Den islamistiske Hamas-bevegelsen har makten på Gazastripen.

- Vi vurderer det slik at det positive klimaet i den første dialogrunden legger til rette for en mulighet som må utnyttes slik at splittelsen kan opphøre. Det kan bli et grunnlag for å oppnå enighet og forsoning, heter det i uttalelsen fra Fayyad og viser til da partene møttes i Kairo i slutten av februar.

Les: Enige om palestinsk regjering

- Vi så for oss en slik slutt

- Hamas beklager ikke at Fayyad leverer inn avskjedssøknaden, sier Hamas' talsmann Fawsi Barhum.

- Vi så for oss en slik slutt, for denne regjeringen er ugyldig og ulovlig og bygger på en mislykket og feilslått politikk knyttet opp til en amerikansk agenda, sier Barhum.

I mer enn 18 måneder av sin regjeringstid har Fayyad mottatt lovprisninger fra vestlige ledere fordi han har vært en spydspiss hva gjelder økonomiske reformer.

Haniyeh kan også trekke seg

Ifølge forhandlere i Egypt skal også Hamas' statsminister Ismail Haniyeh også trekke seg i håp om å få til en solid regjering.

Det de er opptatt av i Kairo er å få til en avtale slik at Gilad Shalit kan bli løslatt, den israelske soldaten som har sittet fanget snart i 1000 dager, mot at det kommer palestinske fanger tilbake. En av de palestinske fangene man tror blir løslatt er Marwan Barghouti som er en veldig populær og kjent palestinsk politiker og Fatah-leder. Det kan endre det politiske kartet ganske dramatisk.

Les:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt