NRK Meny
Normal

Palestinerne åpner tomt museum

Da palestinernes president Mahmoud Abbas kom for å åpne det påkostede nasjonale museet var det tomt. Museet til 250 millioner kroner er uten utstillinger fordi palestinske grupper ikke greier å samarbeide.

MIDEAST PALESTINIAN MUSEUM OPENING The Opening of the Palestinian Museum for Arts and History

TOMT MUSEUM: Det er god plass i det nye The Palestinian Museum i Bir Zeit, utenfor Ramallah. Siden palestinske miljøer og organisasjoner ikke greide samarbeide er museet uten den planlagte utstillingen.

Foto: ATEF SAFADI / Epa

The Palestinian Museum har storslagen arkitektur og ligger vakkert til på en høyde like ved Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Men det er også alt.

Visjonen

Den første direktøren Jack Persikian hadde en ide om å skape et museum uten grenser, et samlingssted både fysisk og i cyberspace for palestinere verden over.

Da staten Israel ble til etter krigen i 1948 var 750 000 palestinere fordrevet fra sine hjem. Flere millioner bor fremdeles i flyktningleirer i arabiske land, på Vestbredden og i Gaza. Mer enn en million palestinere bor i Israel, mens andre lever i USA, Latin-Amerika, Canada, Australia og i EU. Ved å digitalisere arkiver, kunst og gjenstander var håpet at museet skulle kunne nå alle.

Liten giverglede

I en Youtube video ba museet palestinere om å hente frem klenodier og minner fra tiden før 1948 og fra flyktninglivet etterpå. Slik skulle museet bygge opp en samling og lage utstillingen «Never Part».

Men oppfordringen gav få resultater. Svært få av de mange små museene og organisasjonene ville gi fra seg gjenstander. De ville heller arkivere sine egne samlinger.

– Det er latterlig at hver og en forsøker å gjøre dette på egenhånd, sa Jack Persikian på Dubai Global Art Forum i 2015.

– Ingen snakker med de andre om hvordan kan vi best få digitalisert brev, gamle eiendomskjøter og bilder sammen, sukket han.

Persikians plan var at kunstnere skulle få tolke gjenstandene, minnene og historiene fritt i The Palestinian Museum når samlingen var på plass.

ISRAEL-PALESTINIANS/NAKBA

GAMMEL NØKKEL: En kvinne viser frem nøkkelen fra familiens hjem før 1948. Det er slike gjenstander museet ønsker seg.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Men før han kom så langt fikk han sparken.

– Jeg aner ikke hvorfor, sier Persikian til The New YorkTimes.

Styreformann for Museet Omar al-Qattan var imidlertid misfornøyd med direktøren.

– Han innfridde ikke målene, sa han til avisen.

Al-Nakba

Al-Nakba betyr katastrofen, og hver 15. mai markerer palestinerne Nakba-dagen.

På årets Nakba-dag åpnet president Mahmoud Abbas høytidelig The Palestinian Museum.

– Med dette museet forteller vi verden hva vi har bygget og at vi kommer til å bli her til vi får vår egen stat, sa Abbas.

PALESTINIAN-ISRAEL-CULTURE-MUSEUM

HOLDT TALE: Palestinernes president Mahmoud Abbas åpnet museet høytidelig på Nakba-dagen 15. mai.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

At museet var helt tomt la ingen stor demper på stemningen skal vi tro styrelederen:

– Vi vil åpne museet uansett. For selv om det ikke har noe innhold, er bygningen verd en fest!

Ironien

Men for mange palestinere er det en skjebnens ironi at de selv ikke greier å samarbeide om sitt felles nasjonale museum. Et folk uten land er blitt et folk med et nasjonalmuseum – uten innhold. Men den nye direktøren håper å få en utstilling på plass i oktober en gang.

PALESTINIAN-ISRAEL-CULTURE-MUSEUM

HØYTIDELIG ÅPNING: Det irske arkitektfirmaet Heneghan Peng har tegnet museet. Stemningen var god da det tomme museet åpnet sist helg.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt