Hopp til innhold

Har krigsanklagene mot Israel klare

Palestinerne varsler at de er klare til å åpne den første krigsforbrytersaken mot Israel. Om få uker legger de fram sine anklager for Den internasjonale straffedomstolen.

Palestinske gutter sitter i en ruinhaug i Gaza, 23, januar 2015

Palestinske gutter sitter i ruinene i Shejaia-nabolaget i Gaza, der huset deres stod før den 50 dager lange krigen mot Gaza i fjor.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Det kan bli den første rettslige prosessen mot israelske tjenestemenn.

Mohammed Shtayyeh, som er styremedlem i PLO, sier til nyhetsbyrået AFP at de vil levere en klage mot Israel 1. april for krigsforbrytelser under Gaza-krigen.

Palestinerne planlegger også å saksøke Israel for bosettingspolitikken. De mener jødiske bosetninger inne i en framtidig palestinsk stat er ulovlig.

Det israelske utenriksdepartementet har ikke kommentert utspillet, som blir omtalt som «spekulativt og hypotetisk».

Tzipi Livni, Saeb Erekat, Yitzhak Molcho, Mohammed Shtayyeh, John Kerry spiser måltid sammen

Midtøstenforhandlingene ble lagt på is i april i fjor. Dette bildet fra da partene hadde et iftar-måltid i juli 2013.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Kan granske selv

På nyåret startet palestinerne en prosess som kommer til å gi dem fullt medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) gjeldende fra 1. april. Medlemskapet åpner for at palestinerne kan granske mulige krigsforbrytelser på palestinsk territorium.

Israelsk sinne

Israel reagerte kraftig da søknaden ble kjent. Staten holdt igjen millioner av skattekroner, som de krever inn på vegne av den palestinske selvstyremyndigheten i Ramallah.

Israel har ikke sluttet seg til domstolen, og har dermed ikke mandat til å etterforske angivelige krigsforbrytelser begått av palestinere på israelsk territorium.

Også ICC vil etterforske Israel

I januar ble det ble kjent at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) også har startet en innledende etterforskning av mulige krigsforbrytelser på Gazastripen.

Både israelere og palestinere risikerer å bli tiltalt hvis granskingen leder til full etterforskning.

122 land er medlem av ICC, og de største bidragene til domstolen kommer fra land i Europa og Nord-Asia. Verken Israel eller landets viktigste allierte USA står på medlemslista.

SISTE NYTT

Siste nytt