Palestinerne er i en vanskelig knipe

Uansett hva den palestinske presidenten gjør nå, blir det galt.

Palestinernes president Mahmoud Abbas

Dersom palestinernes president Mahmoud Abbas ikke setter seg ved forhandlingsbordet nå, vinner Israels Netanyahu.

Foto: Gregorio Borgia / Scanpix/AP

Etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu proklamerte en delvis byggestopp i bosettingene, har palestinerne havnet i en knipe.

Dersom palestinernes president Mahmoud Abbas forhandler med Israel mens bosetterbyggingen pågår, blir han en svekling og en sinonist-lakei i palestinernes øyne.

Men dersom han ikke forhandler nå som Netanyahu har stanset en del av bosetter-aktiviteten, vinner Israels statsminister propaganda-krigen, og for verden vil det se ut som om det var palestinerne som ikke ville snakke om fred.

Fryser byggingen

- Vi er absolutt interessert i å snakke om en løsning, men vi kan ikke snakke om å avslutte okkupasjonen, mens Israel styrker okkupasjonen, sier den palestinske statsråden Ghassam Khatib.

For snart to uker siden sa Netanyahu at Israel skal fryse byggingen i bosettingene i hele ti måneder. Dette for å gi palestinerne en sjanse til å komme seg til forhandlingsbordet uten å tape ansikt.

Men bygge-stansen gjelder ikke jødiske bosettinger i Øst-Jersualem, heller ikke de flere tusen bosetterhus som er påbegynt. Dessuten skal bosetterne få bygge synagoger, barnehager og offentlige hus.

- Denne stansen er en bløff, sier palestinernes informasjonsminister Ghassan Khatib til NRK.

Finansierer okkupasjonen

Et annet press palestinerne snart kan komme til å merke, er fra giverlandene som pøser penger inn i statsbudsjettet til de palestinske selvstyre-myndighetene.

Uten utsikter til en fredsprosess, er landene bare med på å finansiere Israels okkupasjon.

Ifølge internasjonal rett skal okkupanten betale for samfunnsutgiftene,
men nå er det Norge som tar jobben med å samle inn penger for å betale for israelernes okkupasjon.

– Legg press på Israel

– Landene finansierer okkupasjonen, medgir Khatib. Han mener at det internasjonale giver-samfunnet ikke bare må betale, men også presse Israel til å avslutte okkupasjonen.

Risikerer dere ikke at giversamfunnet blir lei, og slutter med å bidra til å holde liv i den palestinske økonomien?

– Emiratene betalte akkurat 100 millioner dollar, og saudierne betalte oss også.
Giverlandene har to valg: å hjelpe oss å avslutte okkupasjonen, da trenger de ikke lenger betale for oss. Men om okkupasjonen ikke slutter, ja så må de bare fortsette å betale, alså finansiere Israels okkupasjon, sier Ghassan Khatib til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt