Palestinere på Vestbredden: – Han skal rett til helvete

RAMALLAH (NRK): I morgen samles flere av verdens ledere for å ta et siste farvel med Shimon Peres. Israel er i sorg, men ikke alle vil felle en tåre for mannen som mottok fredsprisen i 1994.

Shimon Peres kiste utenfor Knesset

Utenfor nasjonalforsamlingen Knesset ble kisten med Shimon Peres i dag lagt. Flere statsledere vil delta i begravelsen på fredag.

Foto: Oded Balilty / Ap

I dag tok politikere og sørgende farvel med Israels tidligere president og nobelprisvinner Shimon Peres.

USAs president Barack Obama, Frankrikes president François Holland, og ikke minst Palestinernes president Mahmoud Abbas vil i morgen være til stede når Peres gravlegges.

– Han var en krigsforbryter

Shimon Peres har de siste dagene blitt husket av mange som en mann med «et stort hjerte» og en «stor statsmann og modig politiker». I de palestinske selvstyreområdene blir ikke mannen som mottok fredsprisen i 1994 husket som noen fredsmann.

Nasser Abdulhadi i Ramallah

Nasser Abdulhadi vil ikke huske Shimon Peres som noen fredsmann.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Han var en av dem som ikke fikk i stand fred med palestinerne, forteller Nasser Abdulhadi til NRK utenfor butikken han driver i Ramallah på Vestbredden.

I Ramallah har de palestinske selvstyremyndighetene sitt hovedkvarter. Gjennom flere tiår har de som lever der vært i konflikt med Israel.

– Han var en krigsforbryter sammen med alle de andre israelske lederne. De er alle ansvarlige for forbrytelsene og krigene som har skjedd, selv etter 1967, forteller Suheil Yassein.

Den tidligere israelske presidenten og statsministeren Shimon Peres (93) er død. Se NRKs nekrolog.

VIDEO: Slik var Shimon Peres' liv.

Ber ingen palestinske ledere delta

Suheil Yassein (t.v.) og Abu El Abed (t.h) i Ramallah

Suheil Yassein (t.v.) og Abu El Abed (t.h.) feller ingen tårer over Peres.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Han viste det liberale og pene ansiktet til israelerne, men vi har ikke oppnådd fred, forteller Abdulhadi.

At palestinernes president Abbas har bedt om tillatelse til å være til stede under begravelsen på fredag blir ikke tatt godt imot.

– Vi ber om at ingen palestinske ledere går i begravelsen hans i morgen, sier Abu El Abed.

Kort tid etter det ble opplyst om at Abbas hadde bedt om tillatelse opplyste israelske tjenestemenn at Abbas' forespørsel var tatt til følge, og at han skal være til stede i begravelsen.

Shimon Peres og Barack Obama

USAs president Barack Obama møtte Peres i Jerusalem i 2013. Han vil være blant statslederne som deltar i begravelsen på fredag.

Foto: JASON REED / Reuters

– Han skal rett til helvete

På Vestbredden glemmer de ikke krigene, de døde eller de tapte slagene. Det er minnene de har av Shimon Peres.

– Han skal rett til helvete. Han har drept mange mennesker, sier Azom Mukbit.

Hamas har etter Peres' bortgang hevdet at det palestinske folket gledet seg over nyheten om at den tidligere presidenten var død.

– Det palestinske folk er svært glade over at den kriminelle Peres, som har fått palestinsk blod til å flyte, nå har gått bort, sier en talsmann for islamistgruppa, Sami Abu Zuhri.

Mahmoud Abbas har derimot kalt Shimon Peres for en modig fredspartner.

– Peres var en partner da den modige freden ble inngått sammen med martyren Yasser Arafat og statsminister Yitzhak Rabin, og han forsøkte utrettelig og helt til det siste å få i stand en varig fred, heter det i en uttalelse fra Abbas.

SISTE NYTT

Siste nytt