Palestinere demonstrerer mot «fullstendig uansvarlig» fredsplan

Donald Trumps forslag til fredsplan har fått palestinere til å demonstrere mot det som oppfattes som en ensidig, proisraelsk plan. Det israelske militæret har satt inn forsterkninger i palestinske områder.

A Palestinian demonstrator argues with Israeli forces during a protest against the U.S. president Donald Trump's Middle East peace plan, in Jordan Valley in the Israeli-occupied West Bank

En palestinsk demonstrant og en israelsk soldat under en demonstrasjon på Vestbredden onsdag. Palestinere på Vestbredden og Gaza-stripen demonstrerer mot Donald Trumps fredsplan.

Foto: Raneen Sawafta / Reuters

– Den amerikanske administrasjonens plan, kalt «århundrets avtale», ligner mer på sveitsisk ost, der osten tilbys til israelerne og hullene til palestinerne.

Det skriver den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem.

Tirsdag annonserte USAs president Donald Trump, sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, sin plan for å skape fred i Israel-Palestina.

Ifølge reaksjonene er det likevel lite som tyder på at denne fredsplanen vil leve opp til navnet sitt. Onsdag var det demonstrasjoner i de palestinske områdene, og det er forventet flere de neste dagene.

Demonstrasjon Bethlehem

Demonstranter løper i dekning under en demonstrasjon i Betlehem på Vestbredden onsdag.

Foto: Musa Al Shaer / AFP

– Verken nytt eller sjokkerende

– Kunngjøringen brakte oss mye sinne og skuffelse. Det sier Maan Mustafa, en 39 år gammel palestinsk taxisjåfør til Al Jazeera.

– Men virkeligheten er at vi har levd under denne avtalen og under israelsk okkupasjon i flere tiår. Så kunngjøringen var verken ny eller sjokkerende, sier han.

Seif Abdo, en 27 år gammel student fra Øst-Jerusalem mener heller ikke avtalen er noe nytt for dem.

– Trump har allerede anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, flyttet den amerikanske ambassaden dit, og innført israelsk lov i Jordan-dalen og Golanhøydene, sier han til TV-kanalen.

Norge advarer mot «ensidige skritt»

Den palestinske frigjøringsorganisasjonens (PLO) talskvinne Hanan Ashrawi kaller planen «fullstendig uansvarlig».

– Dette er en amerikansk-israelsk fredsavtale som er laget for å tjene Netanyahus og Trumps interesser. Dessverre er det palestinerne som må betale prisen.

Ingen fra de palestinske myndighetene var involvert i arbeidet med avtalen.

Ashrawi mener at ethvert land med god samvittighet vil stå sammen med palestinerne mot en plan som hun mener bryter internasjonal lov.

– Vi er ikke alene. En avtale må være basert på internasjonal lov og konsensus.

Palestinske selvstyremyndigheter har forkastet avtalen. Også Norges utenriksminister mener planen er uakseptabel.

– Jeg advarer mot å ta ensidige skritt. Enhver annektering av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og i strid med folkeretten, sier Ine Eriksen Søreide (H) ifølge NTB.

Trump hosts Israeli PM Netanyahu to discuss Mideast peace plan

Dette kartet, offentliggjort av Det hvite hus, viser et forslag til hvordan tostatsløsningen kan se ut.

Foto: Ho / AFP

Møtt med glede i Israel

Avtalen innebærer i korte trekk at Israel får beholde bosettingene på Vestbredden, Jerusalem får være Israels hovedstad, en demilitarisert, palestinsk stat skal etableres, og palestinerne får etablere en hovedstad i østlige Jerusalem.

Planen ble ifølge nyhetsbyrået AFP stort sett ønsket velkommen av israelerne.

– Dette er et sterk, gjennomførbart grunnlag for å komme videre i fredsarbeidet med palestinerne, sier opposisjonspolitiker Benny Gantz.

Forsvarsminister Naftali Bennett omtaler utviklinga som at «historien har banket på døra vår (...) og gitt oss en unik mulighet».

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo oppfordret palestinerne til å komme med et «mottilbud» til forslaget.

– Jeg vet at israelerne er forberedt på å sette seg ned for å forhandle på grunnlaget som presidenten har lagt fram, sier Pompeo.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skal ha avvist en telefonsamtale fra Trump om saken, men vil i løpet av de neste ukene prate om fredsplanen i FNs sikkerhetsråd.

SISTE NYTT

Siste nytt