NRK Meny
Normal

Palestiner sultet seg til frihet

En palestiner som sultestreiket i 66 dager fordi han ble holdt fengslet uten rettssak, avslutter nå aksjonen etter å ha fått en løslatelsesdato.

Et barn med et bilde av Khader Adnan

Vennene til Khader Adnan feiret i Ramallah i dag, og delte ut godterier til folk de møtte på gatene.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Den palestinske 33-åringen Khader Adnan har sittet i israelsk varetekt uten en formell siktelse siden 17. desember. Han har sultestreiket i protest, men etter at israelske myndigheter lovet å løslate ham i april, avslutter han aksjonen.

Medlem av Islamsk jihad

Adnan er ifølge nyhetsbyrået Reuters medlem av den militante gruppen Islamsk jihad.

– Det foreligger en avtale. Adnan stanser sultestreiken. De forlenger ikke den administrative frihetsberøvelsen, og han løslates 17. april, sier en talsperson for det israelske justisdepartementet.

Adnan har nektet å ta til seg næring siden han ble pågrepet. Leger som har fulgt ham under sultestreiken skal ifølge Reuters ha uttrykt bekymring for helsen hans.

Kona Randa Mussa ser avtalen med israelsk påtalemyndighet som en seier.

– Han tvang okkupasjonen til å gi etter for kravene hans, og jeg håper han kommer trygt tilbake til oss, sier hun.

Khader Adnan

Khader Adnan ble arrestert 17. desember i fjor. Nå har han fått en avtale om å slippes fri 17. april.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Beskrives som terrorist

Adnan ble pågrepet nær byen Jenin på Vestbredden, og israelske myndigheter beskriver ham som terrorist, men han ble altså satt i såkalt administrativ forvaring uten siktelse.

Det israelske sykehuset hvor Adnan blir behandlet, har begynt å 33-åringen intravenøs næring. Han skal senere i kveld bli undersøkt for å finne ut om han kan ta til seg fast føde.

Adnans venner feirer avtalen om løslatelse som en symbolsk seier over Israels okkupasjon av Vestbredden, og delte ut godterier på gatene i Ramallah.

Men menneskerettighetsaktivister tror lite på at denne ene beslutningen vil endre Israels praksis med administrativ forvaring - som betyr at mistenkte kan holdes fengslet på ubestemt tid.

Lite støtte i gatene på Vestbredden

Ifølge Reuters har det i det siste vært økende bekymring for at Adnan var så dårlig at han kom til å dø, og det skal ha ført til økende frykt for et angrep mot Israel. Jihadister har lovet å angripe Israel dersom Adnan kom til å dø.

Da Adnan rundet 50 dager i sin sultestreik, ble det stor interesse på sosiale medier. Likevel har det vært få demonstrasjoner til støtte for Adnan på Vestbredden, siden han er medlem av Islamsk jihad og ikke Fatah - som er den store sekulære palestinske bevegelsen.

Israels utenriksminister, Avigdor Lieberman, er en av de som fordømmer avtalen.

– Det ble tatt en feil beslutning i dag - å løslate denne jihadaktivisten, sier Lieberman, som kaller Adnan en terrorist.

Fengslingen støttes av Israels høyesterett

Israel har ikke siktet Adnan for å være direkte involvert i angrep fra Islamsk jihad, som har sverget på å legge Israel i grus.

Adnad var ikke siktet for noen forbrytelser. Grunnene for fengslingen var holdt hemmelig, bortsett fra en kort melding fra det israelske forsvaret - som den 17. desember i fjor sa at Adnad var arrestert «på grunn av aktiviteter som truer den regionale sikkerheten».

Da avtalen om løslatelsen ble kjent, avlyste Israels høyesterett i siste sekund en høring - for å unngå en offentlig høring rundt den kontroversielle praksisen med fengsling uten rettssak.

Israels høyesterett har godtatt praksisen i mange år, og har dermed tatt side med den israelske regjeringen i at denne praksisen er nødvendig for Israels sikkerhet.

Ifølge menneskerettighetsaktivisten Ayman Karaja skal Israel nå holde 310 palestinere fengslet uten rettssak. Noen av disse skal ha blitt holdt tilbake i fengsel selv etter at de har sonet ferdig tidligere straffer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt