NRK Meny
Normal

Palestiner skutt og drept på Vestbredden

Israelske styrker drepte en 22 år gammel palestiner på Vestbredden i dag. Nå er EU bekymret for voldsspiralen.

palestinske ungdom kaster stein

Spenningen mellom israelere og palestinere har økt de siste ukene, og nesten daglig kaster palestinske ungdom stein mot de israelske soldatene som her ved Shuafat-leiren i Jerusalem den 7. november.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået AFP døde 22-åringen etter et skudd i brystet etter at det hadde kommet til sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater ved en hovedvei nær Hebron.

Laster Twitter-innhold

Legger skylden på Hamas

De siste dagene har volden og temperaturen steget kraftig mellom israelere og palestinere. I går ble en israelsk soldat knivdrept på jernbanestasjonen i Tel Aviv og en ung kvinnelig bosetter drept på en holdeplass utenfor bosettingen Alon Shvut sør på den israelskokkuperte Vestbredden.

Ved to anledninger har palestinere kjørt bilene sine inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem der fire mennesker har mistet livet.

En viktig kilde til opptrappingen er konflikten rundt Haram al-Sharif, plassen ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Jødene kaller plassen Tempelhøyden, og jødiske fundamentalister har den siste tiden truet med å marsjere til plassen og be der.

Hamas har tatt på seg ansvaret for noen av angrepene og palestinernes president Mahmoud Abbas beskylder nå Hamas for bevist å fyre opp under hatet og ødelegge for fredsarbeidet.

– Hamas forsøker å angripe Fatah-bevegelsen og prøver nå å sabotere det palestinske-prosjektet, sa Abbas i en tale i Ramallah i dag.

Noe Hamas benektet raskt.

– Abbas sin tale er full av løgner, fornærmelser og feilinformasjon. Det Palestina nå trenger er en modig president, sier talsmannen for Hamas Mushir al-Masri.

EU urolig

Nå er også EUs utenrikssjef bekymret.

– Vi trenger en palestinsk stat som lever i fred og sikkerhet ved siden av den israelske staten, sa Federica Mogherini på en pressekonferanse i Berlin i dag.
Utenrikssjefen har nylig vært på besøk i Israel og de palestinske områdene.

– Jeg er spesielt trist og bekymret for opptrappingen av volden som vi er vitne til for tiden, sa Mogherini, som mener volden bare vil fortsette dersom det ikke blir en politisk løsning og sier EU kan jobbe «tett sammen i den retningen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt