Palestina må betale erstatning til terrorofre

De palestinske selvstyremyndighetene må betale over 200 millioner dollar i erstatning til elleve amerikanske familier, etter seks ulike angrep i Israel. Det har en domstol i New York bestemt.

PLO Lawsuit Kent Yalowitz

Advokat Kent A. Yalowitz, som representerte de amerikanske familiene, klemmer en av de berørte etter dommen i New York mandag. Palestinske myndigheter er dømt til å betale en erstatning på 218 millioner dollar til elleve amerikanske familier som ble berørt av seks ulike angrep i Israel mellom 2002 og 2004.

Foto: Craig Ruttle / Ap

Dette er første gang en amerikansk domstol skulle ta stilling til om de palestinske selvstyremyndighetene og Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) kunne holdes ansvarlig for angrep i Israel. Medlemmer av Hamas og al-Aqsa-martyrenes brigader utførte seks ulike angrep i Israel mellom 2002 og 2004. 33 mennesker ble drept og over 450 ble såret.

Krevde 2,5 mrd. i erstatning

Elleve amerikanske familier som ble berørt av angrepene har i over ti år forsøkt å holde de palestinske myndighetene ansvarlige for angrepene. Familiene gikk til sivilt søksmål og krevde mer enn 350 millioner dollar, over 2,5 milliarder norske kroner, gjennom det amerikanske rettssystemet.

– Penger er som oksygen for terrorisme, sa familienes advokat Kent A. Yalowitz i sin avslutningsprosedyre, ifølge The New York Times.

Palestinerne har hele tiden hevdet at angrepene ble utført av personer som handlet på egen hånd, og at myndighetene således ikke kan få ansvaret handlingene.

Palestinerne anker dommen

Mandag falt dommen og juryen i den føderale domstolen i det sørlige distriktet i New York tilkjente de amerikanske familiene 218 millioner dollar, nær 1,7 milliarder norske kroner.

Palestinernes statsminister, Rami Hamdallah, skriver i en offisiell uttalelse at beskyldningene er grunnløse og at dommen vil bli anket.

Selv om de skulle tape en eventuell høyesterettssak i USA, er det usikkert om de amerikanske familiene vil få utbetalt erstatningen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt