Hopp til innhold

Pakistans forsvarsminister sparket

Pakistans forsvarsminister Naeem Khalid Lodhi har fått sparken på grunn av «grov uforstand», ifølge landets statsminister.

Yousuf Raza Gilani og Ahmed Shuja Pasha

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani (t.h.) sammen med hærsjefen, general Ashfaq Parvez Kayani og etterretningssjefen Ahmed Shuja Pasha.

Foto: Anjum Naveed / Ap

Forsvarsministeren er tidligere general, og det utløser ny runde i maktkampen mellom de militære og sivile.

I begrunnelsen fra den pakistanske statsministerens kontor heter det at Lodhi er sparket fra regjeringen fordi han har utvist grov uforstand i tjenesten og utført ulovlig handlinger som har ført til misforståelser mellom statsinstitusjoner.

Det gis foreløpig ingen ytterligere begrunnelse for hvilke misforståelser det dreier seg om.

Samtidig er landets forsvarssjef, general Ashfaq Kayani, som regnes for landets mektigste mann, ute og advarer regjeringen om at statsministerens siste kritikk av det militære vil kunne få alvorlige følger.

Bad om hjelp mot generalene

Statsminister Yousuf Raza Gilani sa tidligere i uken til utenlandsk media at landets etterretningssjef og hærsjef brøt loven da de på egen hånd gav rettslige anførsler i en sak som pakistansk høyesterett har til behandling. De militære skulle ha klarert saken med regjeringen først, ifølge statsministeren.

Spenningen mellom de militære og sivile lederne har økt betraktelig de siste ukene, etter at det ble kjent gjennom et lekket notat at pakistanske politikere bad USA om hjelp for å holde landets generaler i sjakk. Politikerne mistenkte at det forelå planer om kupp mot regjeringen og president Asif Ali Zardari.

Høyesterett skal ettergå det kontroversielle notatet, som ble levert til amerikanske militære kilder i mai, ifølge hva den pakistanske forretningsmannen Mansoor Ljaz skrev i avisen Financial Times.

Ljaz fortalte at han ble bedt av en høytstående diplomat om å hjelpe til med å overlevere notatet til amerikanske myndigheter. Siden avslørte han at diplomaten var Pakistans ambassadør til USA Husain Haqqani, som er en nær alliert av presidenten.

Haqqani har vært sett på med sterk skepsis av det militære sjefssjiktet i Pakistan på grunn av sitt sterke forsvar av sivilt lederskap i landet. Ambassadøren nektet ethvert kjennskap til notatet, som er usignert, det samme gjør presidenten.

I etterkant trakk imidlertid Haqqani seg fra ambassadørposten.

Amerikanske myndigheter på sin side har bekreftet at de mottok notatet, at anmodningen i det ble registert men ikke fulgt opp.

I dagens uttalelse fra general Ashfaq Kayani heter det at de militære har gitt alle sine opplysninger og svar om notatsaken til forsvarsministeren, og dermed fulgt tjenestevei, slik loven krever.

– Det kan ikke rettes mer alvorlige anklager enn hva statsministeren har gjort mot COAS (hærsjef Ashfaq Kayani red.anm.) og DG ISI (etterretningssjef Ahmad Shuja Pasha red.anm.), som beskylder offiserene for brudd på landets lover, heter det i uttalelsen.

– Dette kan få alvorlige følger og gi dype konsekvenser, sies det videre.

Kupp mot presidenten?

I desember forlot president Zardari landet, angivelig for å få medisinsk behandling i Dubai. Men ryktene sa at årsaken var kupplaner hos deler av det militære.

Det var statsminister Gilani som frontet opplysningene i offentligheten.

Forsvarssjef, og sjef for Pakistansk mektige hær, general Ashfaq Kayani, avviste kuppryktene blankt og sa at militærlederne stiller seg bak det pakistanske demokratiet. Og etter to uker vendte presidenten hjem igjen.

  • Les:

Zardari, som er enkemann etter tidligere statsminister Benazir Bhutto, har ingen sterk politisk stilling i Pakistan, og det er antatt at han holder den politiske stolen etter kona varm i påvente av at deres sønn kan arve Bhutto-dynastiet.

Frykten til Gilani og Zardar for et kupp, er ikke historisk ubetinget. For i vel halvparten av Pakistans selvstendige historie fra 1947, har de militære styrt etter at sivile regjeringer er styrtet.

Ministeren involvert?

Naeem Khalid Lodhi er tidligere general og regnes fortsatt å ha nære bånd til det militære, selv om han altså hadde en sivil posisjon.

Anonyme, men høytstående militære kilder sier til Reuters at den siste spenningen mellom de sivile og militære er svært alvorlig.

Politiske analytikere på sin side mener Lodhi er fjernet fra regjeringen fordi han i et brev til høyesterett argumenterte for at regjeringen kun har administrativ og ikke operasjonell kontroll over militæret.

Det pakistanske militæret ble dypt ydmyket da amerikanske spesialstyrker - uten deres viten - tok seg inn i Pakistan og likviderte Al Qaida-lederen Osama bin Laden, mens hele det amerikanske lederskapet fulgte operasjonen direkte fra Washington.

Siden skapte president Zardardi forvirring om hva han visste og ikke visste om den amerikanske operasjonen.

Det skal ha vært i etterkant av bin Laden-drapet at politikerme mistenkte forsvarssjefen og etterretningssjefen for å ha planer om militærkupp, for å demonstrere sin fortsatte maktposisjon.

Forholdet mellom Pakistan og USA ble sterkt forsuret av operasjonen. Pakistan mener de ble holdt for narr av sine militære allierte, USA sier at de ikke kan stole på noen de mener rir to hester i sitt forhold til muslimske ekstremister. Det er spesielt etterretningstjenesten ISI som er mistrodd.

SISTE NYTT

Siste nytt