NRK Meny
Normal

Pakistans folkevalgte gikk i protest

Mer enn 80 pakistanske medlemmer av nasjonalforsamlingen leverte i dag inn sine avskjedssøknader i protest mot lørdagens presidentvalg. 

Kvinnelige paktistanske politikere

Kvinnelige paktistanske politikere på vei inn til nasjonalforsamlingens president for å levere oppsigelsene.

Foto: Anjum Naveed / AP

Opposisjonen prøver å hindre at president Musharraf blir valgt til president. Valget foretas av den sentrale nasjonalforsamlingen og de regionale forsamlingene.

Flere tilhengere

Motstanderne krever at Musharraf ikke får tilltatelse til å stille til presidentvalget til helgen. Pervez Musharraf har imidlertid flere tilhengere enn motstandere i forsamlingene, og har også sterk støtte i folket.

Opposisjonen har tidligere forsøkt å tvinge presidenten til å trekke seg som leder for hæren før valget lørdag. Når han ikke har gått med på det, vil de prøve å stanse valget.

Musharraf har lovet å gå av som hærsjef først etter at han er valgt. Men det har han også lovet tidligere, uten å innfri løftet.

Etterretningssjef overtar

I dag ble det kjent at landets tidligere etterretningssjef, general Ashfaq Kiyani, er utpekt som Musharrafs etterfølger som hærsjef når presidenten går av. Utvelgingen var ventet å skje mens Musharraf enda har full kontroll, slik at han kunne være trygg på å få en lojal hærsjef.

I dag leverte også Musharrafs to motkandidater til lørdagens valg en ny anke over at presidenten ble godtatt som kandidat.

Håpet til disse to og til opposisjonspolitikerne fra Musharraf-motstanderne All Parties Democracy Movement som marsjerte ut i dag, er at lørdagens valg skal miste all legitimitet.

- Anser valget ulovlig

- Vi leverer inn våre avskjedssøknader i dag fordi vi anser valget på president ulovlig og i strid med grunnloven, sa en talsmann for partiet i nasjonalforsamlingen i Islamabad.

Tidligere statsminister Benazir Bhuttos parti Pakistans folkeparti er ikke blant dem som boikotter valget. Det er uklart om de to lederne klarer å inngå en avtale om politisk maktdeling når valgresultatet er klart. Så vidt omverdenen vet, har de ikke klart det hittil. 

Pervez Musharraf, en nær alliert av USA, tok makten i et ublodig kupp i 1999.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt